Lørenskog-saken

Pengebruken stuper

Etterforskningen av Lørenskog-saken har kostet politiet 27 millioner i ekstrakostnader. I år er summen redusert til en brøkdel.

ANDRE TIDER: I 2020 hadde politiet omkring ti millioner kroner i ekstrakostnader knyttet til Lørenskog-etterforskningen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ANDRE TIDER: I 2020 hadde politiet omkring ti millioner kroner i ekstrakostnader knyttet til Lørenskog-etterforskningen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

LØRENSKOG (Dagbladet): Utenfra har det kanskje sett stille ut, men hos politiet jobber fremdeles mellom 20 og 30 personer på spreng for å løse Lørenskog-saken. Det store spørsmålet om hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen da hun forsvant fra sitt hjem i Sloraveien 4 for tre år siden, står fremdeles uløst.

Men i løpet av de tre årene etterforskningen har pågått, har regningen blitt enorm. Bare ekstrakostnadene knyttet til etterforskningen har passert 27 millioner kroner. Men det siste året har det skjedd noe i jakten på et svar på hva som skjedde med kona til milliardær Tom Hagen. Nå stuper pengebruken hos politiet.

Tall Dagbladet har fått oppgitt, viser at det så langt i 2021 har gått omkring 700.000 kroner til overtid og ekstrakostnader i forbindelse med saken.

Kontrasten til den innledende fasen og fjoråret er enorm. Både i 2019 og 2020 var de årlige merkostnadene på drøye 10 millioner kroner.

- En annen fase

Påtaleansvarlig for Lørenskogsaken, Gjermund Hanssen, understreker at den kraftige nedgangen i ekstrakostnader ikke betyr at etterforskningen på noen måte har stoppet opp.

- Det er en konsekvens av fasen vi er i, som er langt mer spisset enn initialfasen. I starten jobbet vi med kidnapping med ukjent gjerningsperson som hovedhypotese. Nå er vi i en annen fase, og en mer spisset etterforskning, forklarer Hanssen.

Kostnadene knyttet til den enorme etterforskningen av Lørenskog-saken har nærmest siden oppstarten vært et tema hos Øst politidistrikt. Allerede et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem, søkte politidistriktet om 18 millioner kroner fra Politidirektoratet til å finansiere etterforskningen.

- Tidligere jobbet vi med innhenting og gjennomgang av materiale, gjennomgang av video, rundspørringer og liknende - det er langt mer omfattende og genererer merkostnader i langt større grad enn det arbeidet vi gjør nå, legger Hanssen til.

NY SERIE: Her er de første bildene fra innspillingen av Netflix' Lørenskog-serie om forsvinningen av Anne Elisabeth Hagen. Video: Henning Lillegård / Magnus Paus. Vis mer

Nye behov

Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet, Jørn Lier Horst, har selv vært med på etterforskninger som har strukket seg over flere år.

Han er klar på at hans erfaring med langvarige saker ikke kan sammenliknes med den unike Lørenskog-saken, men gjør seg likevel noen tanker om hva den enorme endringen i ekstrautgifter kan skyldes.

INGEN SVAR: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

- Dette er et tegn på at man i etterforskningen ikke har behov for å jobbe utenfor fast arbeidstid i samme grad som tidligere. Det kan være at man jobber mindre i felt, ikke lenger jobber med spaning eller har mindre behov for reising, sier Horst, og legger til:

- Men det kan også knyttes til at man i mindre grad har behov for å leie inn ekstern kompetanse i form av konsulenter med høy timepris.

- Ikke mye som haster

Det at etterforskningen har pågått over tre år, har også en betydning for arbeidsmetodikken og tidsperspektivet politiet nå jobber etter, ifølge den tidligere etterforskningslederen. Horst forklarer at behovet for å jobbe kvelder og helger ofte vil avta etter hvert som etterforskningen drar ut i tid.

- I en sak som nærmer seg tre år, er det ikke så mye som haster lenger. Nå handler det mer om å gnage seg gjennom bunken med rutineoppgaver og arbeide med det materialet man hentet inn i initialfasen, sier Horst til Dagbladet.

PÅ STEDET: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst møtte Dagbladet på stedet hvor Anne-Elisabeth Hagen sist ble sett. Video: Røssland / Bones. Foto: Lillegård Vis mer

- Har du noen formening om hva de omkring ti millionene i ekstrakostnader som ble brukt årlig i både 2019 og 2020 kan ha gått til?

- I en intensiv fase med bruk av for eksempel kommunikasjonskontroll, så er det krav om at dette skal være døgnbemannet. Men det trekker likevel ikke ti millioner, så nøyaktig hva ekstrakostnadene knyttes til her, er ikke godt å si uten mer detaljert innsikt i kostnadsoversikten, sier horst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer