Pengedryss over Clinton

Intern rapport:  I strid med vedtatt politikk

TOPPMØTE: Da Bill Clinton besøkte Norge i juni i fjor, besøkte han statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i statsministerboligen. Det var under dette besøket han ble lovet nye 30 millioner kroner til grønn energi på tropiske øyer.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TOPPMØTE: Da Bill Clinton besøkte Norge i juni i fjor, besøkte han statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i statsministerboligen. Det var under dette besøket han ble lovet nye 30 millioner kroner til grønn energi på tropiske øyer.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Duringen fra aggregatene kan høres på søvnige tropiske øystater i alle verdenshavene. De står og svir av diesel for å produsere strømmen de trenger på disse isolerte stedene. Men takket være stiftelsen til Bill, Hillary og Chelsea Clinton kan duringen snart stilne, i hvert fall på noen av øyene. Dieselen skal erstattes av vind, sol eller varme fra jordas indre.

Utenriksminister Børge Brende hadde et sterkt ønske om å gi penger til dette Clinton-prosjektet. Ønsket var så sterkt at han ifølge en intern Norad-rapport valgte å se bort fra sin egenerklærte politikk. Bistand til små og spredte øystater er ikke i tråd med det programmet for bistand som regjeringen selv har lagt fram, og som Stortinget har vedtatt.

Pengene lovet han bort da han sammen med Erna Solberg møtte Bill Clinton 29. juni i fjor. Og det er akkurat slike bidrag, fra utenlandske regjeringer til stiftelsen til verdens mektigste familie, som gjør at Hillary Clinton nå er i hardt vær.

Pengegavene er en av grunnene til at Donald Trump nærmest konsekvent omtaler Clinton som «skurken Hillary». Hennes demokratiske hovedutfordrer, Bernie Sanders, peker på bindingene som oppstår mellom Hillary Clinton og de landene som gir raust til stiftelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.