Pengedyrking blir en livsstil

Vi vil skjelle ut svartingene og feite opp lommeboka. Eller gå på kafé, snakke pent om Grønland og forbanne kommersen. 68-erne vil bli dyttet ut av manesjen. Finner vi mer olje, vil vi renne over av selvgodhet. Hemningene kastes overbord. Slik blir Norge i 1998, tror Nina Witoszek, polsk kulturhistoriker som mener Norge er sexy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Witoszek (38) skjærer ikke Norge over én kam, men tre. Etter nyttårsrakettenes endelikt vil tre Norg-er kjempe om å dominere 1998:

Mc World-Norge: Unge mennesker som reiser og bryter ut av enfoldet. Kosmopolitter, kafémennesker med sans for pluralisme og subkulturen som vokser opp på Grønland. I anmarsj i 1998.

Askeladden-Norge: Eller Ottar Brox-Norge, idealistiske venstrenostalgikere som kjemper for velferdsstaten, tilstår at verden forandrer seg, at utlendinger må slippes inn, at mangfold er nødvendig. På vikende front i 1998.

Jihad-Norge Eller Hagen-Norge, preget av velstandsnevrose, kulturfundamentalisme, fremmedfiendtlighet, og opprørslyst mot kosmopolittene. Norge for nordmenn. Norske penger for Norge. Alt Kong Midas tok på ble til gull - han er et ideal. I anmarsj i 1998.

Rik & skamløs

- I 1998 går Norge for første gang i historien inn i en dekadent periode. Dere skammer dere ikke lenger over å være rik. I Gatsby-stil blir det en dyd å dyrke penger. Vær hemningsløs! Vær ekstravagant!

En liten katastrofe må til for å holde nordmenn i sjakk. Dere blir litt ovenpå, sier kulturhistorikeren, forfatteren og filmskribenten som flyktet til Norge på 80-tallet. Nå har hun bopæl i Norge, Italia og Irland. Til våren forstyrrer hun oss med bok om Norges naturmytologier fra Eddatiden til dagens økofilosofi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer