Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pengefest for ferierende nordmenn

Svak euro gir billige ferier.

 Valuta for pengene: Nå får nordmenn mye for pengene når de reiser til kriserammede EU-land. De siste fire dagene har man kunnet kjøpe euro for mindre enn kr. 7.40. I 2009 var kursen kr. 8.72.  Foto:  Eivind Pedersen / Dagbladet
Valuta for pengene: Nå får nordmenn mye for pengene når de reiser til kriserammede EU-land. De siste fire dagene har man kunnet kjøpe euro for mindre enn kr. 7.40. I 2009 var kursen kr. 8.72. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Europa brer om seg, og flere EU-land opplever store økonomiske problemer. Sist ut er Spania, og også store italienske og franske banker kan få problemer. Krona har styrket seg i forhold til euroen, og står sterkere enn på 10 år.

Billig på ferie Den uoversiktelige situasjonen gjør mange engstelige, men den svake euroen er gode nyheter for nordmenn.

- Det blir billigere for nordmenn å feriere i euro-land, rett og slett, sier sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi.

- Når krona er så sterk opp mot euroen, så er det en gavepakke til ferierende nordmenn, fortsetter han.

Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen ser også de positive effektene for nordmenn som reiser til kriserammede land i Europa.

 Alt blir billigere:  - Den svake euroen er en gavepakke for nordmenn, sier sjefsredaktør i Dine Penger, Tom Staavi. Foto: Rune I. Myhre / Dagbladet
Alt blir billigere: - Den svake euroen er en gavepakke for nordmenn, sier sjefsredaktør i Dine Penger, Tom Staavi. Foto: Rune I. Myhre / Dagbladet Vis mer

- Land som Hellas og Spania kutter prisene på hotell og annet reiseliv for å lokke til seg turister. Det betyr jo billigere ferier for oss. Det blir dessverre et problem for norsk reiseliv, som vil bli mindre konkurransedyktig, sier Andreassen.

Staavi tror denne situasjonen vil vedvare.

- Akkurat hvor lenge er det nok ingen som kan svare på, men jeg tror dette vil vare lenge. Ser man for ekspempel til Hellas vil nok ikke de komme ut av sine økonomiske problemer med det første, sier han.

Statssekretær i Finansdepartementet, Morten Søberg, sier det er positivt for de rammede landene at vi ferierer der.

 Lokker turister:  - Prisene blir satt ned for å lokke turister til landet, sier sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Lokker turister: - Prisene blir satt ned for å lokke turister til landet, sier sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- For land som for eksempel Spania er det bra at vi kommer dit og etterspør deres varer og tjenester på bred front. Dog med et mulig unntak for tyrefekting, sier han.

Medaljens bakside Medaljen har allikevel en bakside. Norge er ikke garantert å kunne holde seg utenfor krisen i all fremtid.

- Selv om vi gjerne ønsker det, kommer vi ikke til å klare å fristille oss fra dette, sier Knut E. Sunde, industripolitisk direktør i Norsk Industri.

- En bankkrise i 2012/2013 vil ble mer alvorlig enn den i 2008, fordi mange land nå ikke er i stand til å redde bankene sine. En slik krise vil slå rett inn i norske banker, og enhver norsk banksjef vil da nekte både deg og meg lån, og det vil også kunne gå ut over norske arbeidsplasser, sier han.

Andreassen er derimot ikke fullt så bekymret.

 Engstelig:  Industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, er engstelig for at en bankkrise i Europa vil ramme Norge.
Foto: Morten Holm / Scanpix
Engstelig: Industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, er engstelig for at en bankkrise i Europa vil ramme Norge. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Norske myndigheter har mulighet til å låne penger til bankene, og rentene kan kuttes. Vi har et veldig sterkt statsbudsjett som gjør oss godt rustet til å håndtere problemer. Dessuten har ikke Norge lånt penger til verken spanske eller italienske banker, og blir ikke direkte berørt av krisen der, sier han.

Fanden på veggen
Vi har økonomisk vekst i Norge, sunne banker og lav arbeidsledighet. Men vi er en liten, åpen økonomi; avhengig av andre land, og slik det er nå er det vanskelig å spå hva som skjer om 10 år, 10 måneder, eller 10 uker. Derfor er det alt annet enn lett å si noe bombesikkert om fremtidige utsikter, sier Søberg.

- Det er viktig å ikke male fanden på veggen og spre usikkerhet. Det bør videre være en allmenn plikt å lese seg opp, følge med og prøve å forstå de problemene som vi står overfor — men ikke å bli overveldet av dystre tanker. Det viktigste fremover — som alltid - vil være å føre en ansvarlig økonomisk politikk, avslutter han.

 Fanden på veggen:  Statssekretær Morten Søberg i Finansdepartementet mener at vi må følge med, men ikke bli overveldet av dystre tanker. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Fanden på veggen: Statssekretær Morten Søberg i Finansdepartementet mener at vi må følge med, men ikke bli overveldet av dystre tanker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media