ØKONOMI: Adm. dir. Tor Brekke i Hero Norge tror på en omsetningsvekst på over 35 prosent i år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
ØKONOMI: Adm. dir. Tor Brekke i Hero Norge tror på en omsetningsvekst på over 35 prosent i år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer

Pengeflom i asylbransjen

Flyktningene strømmer til Norge, og asylbransjen har pengefest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): Pengene renner inn hos de kommersielle asylmottakene. Og det blir neppe mindre i 2016.

Ifølge Finansavisen hadde de seks kommersielle asylmottaksselskapene i Norge driftsinntekter i fjor på tilsammen 788 millioner kroner i fjor. Samlet driftsresultat var på 58 millioner kroner. Men det var i fjor før strømmen av asylsøkere begynte for alvor.

Hos den største aktøren, Hero Norge, antydes det en økning i inntektene i år på godt over 35 prosent. Hvis de andre aktørene har en tilsvarende vekst kan de seks selskapene samlet nærme seg driftsinntekter på 1,1 milliarder kroner.

218 asylsøkere - 160 nyfødte I uke 40 kom det 1.527 asylsøkere til Norge. Et snitt på 218 om dagen. Til sammenligning blir det født omlag 160 barn i Norge hver dag.

I Sverige forventer man 91.000 asylsøkere i år. Merkel snakket først om 800.000 flyktninger til Tyskland i år, nå antyder myndighetene at det kan komme 1,5 millioner.

UDI anslår at det vil komme 25.000 asylsøkere til Norge i år. Til neste år anslår de at det vil komme mer enn 30.000. Røde Kors mener at det ikke er utenkelig at det vil kunne komme så mange som 60.000. Finland venter 50.000 asylsøkere bare i år.

Er 25.000 flyktninger? mange? Det er omtrent innbyggertallet i Molde. Er 60.000 mange? Det er omtrent innbyggertallet i Fredrikstad.

Er 4 millioner mennesker mange? Det er antallet flyktninger fra og i Syria, ifølge FN. Det tilsvarer omtrent hele befolkningen i Kroatia.

Størst på asylmottak Største aktør i denne bransjen er Hero Norge AS, som brødrene Kristian og Roger Adolfsen ifølge Finansavisen kjøpte for 200 millioner kroner i mars i fjor.

I 2013 hadde Hero Norge et driftsresultat på 22 millioner kroner. I fjor omsatte selskapet for 549 millioner kroner og hadde et driftsresultat på 28,4 millioner kroner.

Adm. dir. Tor Brekke i Hero Norge sier at de i år kanskje vil omsette for 750 millioner kroner, opp omlag 200 millioner kroner fra året før. I tillegg kommer en omsetning i Sverige på kanskje 50-60 millioner kroner. Han vil ikke spekulere i hvor høyt resultatet blir.

7 fakta om flyktninger og innvandring

1. 160 barn blir født i Norge på en gjennomsnittlig dag. I uke 40 kom det over 200 asylsøkere om dagen til Norge.

2. 73.000 er det antallet asylsøkere som Norge ville motta hvis vi fortsatte å få 200 flyktninger om dagen. Kvoteflyktninger kommer i tillegg. Det forklarer hvorfor regjeringen torsdag kveld sa at midlertidig opphold inntil hjemlandet er trygt nå vil bli regelen.

3. Familiegjenforening er over tid mye viktigere driver av innvandringen enn flykningestrømmer. Fra 2004 til 2014 fikk Norge nesten 110.000 innvandrere fra Asia, men bare 22 prosent av disse var flyktninger.

4. Ifølge World Development Indicators så har 7,6 prosent av befolkningen i Syria høyere utdannelse, og omlag 20 prosent har videregående skole. 1 av 20 i alderen mellom 15-24 er analfabet.

5. Sysselsettingsgraden i Norge er nå 68,4 prosent. For innvandrere fra Syria og Irak så er sysselsettingsraten henholdsvis 26 og 45 prosent. Innvandrere fra Somalia har en sysselsettingsgrad på 30 prosent.

6. Den lave sysselsettingsgraden er forklaring på hvorfor ikke-vestlige innvandrere kommer ut med så store negative tall i Finansavisens innvandringsregnskap. 4,4 millioner kroner i snitt pr. innvandrer målt i 2014 kroner. Merk at det tallet forutsetter at 2. generasjon blir perfekt integrert i økonomisk forstand, en forutsetning SSB har kalt tvilsom.

7. Idag har de fem landene som sender flest asylsøkere til Norge (Syria, Etiopia, Eritrea, Afghanistan og Irak) tilsammen 191 millioner innbyggere. Ifølge FNs siste befolkningsprognose så vil disse landene ha omlag 272 millioner innbyggere i 2030, noe som kanskje sier litt om potensialet for familiegjenforening.

Brekke viser til at asylmottak er lavmarginbusiness. UDI setter ut driften på anbud. De er profesjonelle innkjøpere som vet hvor mye de ulike tjenestene skal koste. Det er krav i bøttevis, mer enn 38 forskjellige forskrifter å forholde seg til, og betalingen er ikke rare greiene i et høykostland som Norge, forteller han til Finansavisen.

Typisk beregner UDI at husleiekostnadene pr. hode skal ligge på 1.600 kroner. En enslig voksen asylant får omlag 3.000 kroner i måneden å leve for. Det skal dekke mat, klær og reiseutgifter.

- Det er såpass lite at det ikke er lett å spise næringsrikt for en voksen mann, sier Brekke til Finansavisen.

Hero mottar omlag 66.000 kroner for hver vanlige asylsøker, inkludert husleiekostnadene. Dette gjør at asylmottak er blitt en distriktsnæring ettersom det blir for dyrt å drive i pressområder.

Han innrømmer at noen tjener gode penger nå, men historisk sett har asylbransjen hatt voldsomme svingninger. To, tre år med økning, deretter flere år med fall. Underliggende har det vært en svakt, stigende trend, brå vekst har alltid fått en knekk. Han har ikke tro på at dette er begynnelsen på en ny gullalder.

Kristian Adolfsen, som eier hero Norge sammen med sin bror, sier at han ikke har peiling i hvor mye de 200 millioner kronene de betalte for Hero Norge nå har vokst til. Det interesserer ham ikke. Han forteller at de skal bygge et stort og seriøst selskap, men han har ingen tro på at dette vil være en næring med fantasimarginer over tid. Til det er UDI en for gjerrig og profesjonell innkjøper, forteller han til avisen.

Han forteller også om knallhard konkurranse om hvert eneste anbud. Driver de godt og effektivt så skal de klare driftsmarginer på 6-7 prosent.

Pengene flommer Pengene kommer imidlertid til å flomme inn over de kommersielle asylmottakene i strie strømmer i tiden som kommer, og da blir det penger av marginer på 6-7 prosent også.

I morgen vil regjeringen legge frem et forslag for Stortinget om en tilleggsbevilgning til håndtering av flyktningkrisen.

I Finansavisen i dag skriver redaktør Trygve Hegnar at regningen vil bli gigantisk og spør om den blir på 5, 10, 15 eller 20 milliarder kroner i 2016.

Og det er da ikke snakk om generasjonsregnskapet for flyktninger som Hegnar tidligere har anslått til å vise forpliktelser på mellom 430 og 1000 milliarder kroner.

Flere økonominyheter En Syria-flyktning koster Norge 7 millioner - 8.000 koster flere titalls mrd.
Øyner kjøpsmuligheter i olje - her er favorittene
Fredagens vanvittige børsrakett fortsetter himmelferden

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer