Finanskrise

Pengefondet advarer om ny finanskrise: - Det kan ha gått for langt

Forsikringsselskapene er en reell trussel mot nasjonal og internasjonal økonomi.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at en ny finanskrise er rett rundt hjørnet. Norsk økonom sier finanskrisen kan svekke norske oljepriser. Foto: Brendan McDermid / NTB Scanpix
Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at en ny finanskrise er rett rundt hjørnet. Norsk økonom sier finanskrisen kan svekke norske oljepriser. Foto: Brendan McDermid / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsikringsselskaper rundt om i verden truer den internasjonale økonomien. Grunnen er at de investerer risikabelt for å øke fortjenesten, advarer det internasjonale pengefondet (IMF).

Forsikringsselskapene kjøper opp eiendeler som er vanskelige å selge i nedgangstider. De kjemper for å få gevinst mot rentenivåene som for tiden er veldig lave.

De stigende aksjemarkedene har økt forsikringsselskapenes resultater på kort sikt, men kan gjøre dem utsatt dersom markedet snur.

Ny finanskrise

IMF advarer om at forsikringsselskapenes risikotaking vil utløse den neste finanskrisen, som de også mener kan ligge rett rundt hjørnet.

- Markedsrisikoen stiger. Søken etter avkastning kan ha gått for langt. Det er rett og slett for mye jakt etter penger og for lite inntektsavkastning på investeringene, sier Tobias Adrian, IMFs finansrådgiver til The Telegraph.

Han sier institusjonelle investorer blir trukket ut av sine naturlige omgivelser i søket etter avkastning.

- Dette gjør balansen i økt kreditt, forfall og likviditetsrisiko utsatt, sier han.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til Dagbladet at risikoen for en ny finanskrise har vært et tema lenge. Forsikringsselskapene er sårbare fordi blant annet pensjonsselskap rundt om i verden har lovet millioner av mennesker en god pensjon.

- De har gjort lovnader under forutsetning om at rentene vil være normale, altså 4,5 prosent i de fleste land. Nå er derimot renten nær null prosent i de fleste industriland, og da har det blitt vanskelig for pensjonsselskapene å oppfylle løftene sine.

For å prøve å opprettholde de 4,5 prosentene i årlig avkastning, tar pensjonsselskapene økende risiko, men hvis dette feiler, går de konkurs.

- Slik får tusener av pensjonister dårligere utbytte eller tap av pensjonsavtalene sine, sier Andreassen.

Andreassen drar frem det norske pensjonsselskapet Silver Pensjonsforsikring som eksempel. Selskapet, som forvaltet oppspart pensjon, havnet i 2016 i en liknende situasjon da de ga kundene sine lovnader om gode pensjonsavtaler mens rentene fortsatt var høye. Da de sank, klarte ikke selskapet å innfri løftene.

- Det er det samme problemet som oppstår i mange andre land, og det man frykter er at selskapene ikke vil klare å innfri sine forpliktelser for dagens og fremtidige pensjonister, sier Andreassen.

Japanske firmaer er er annet eksempel. Andreassen sier landet har hatt null prosent i renter de siste 20 årene, og at det har gitt ringvirkninger til resten av verden.

- Japanske pensjonsselskaper har hatt økonomiske utfordringer. Det de måtte gjøre der var å redusere pensjonistutbetalingene, så pensjonistene får mindre å rutte med enn de ble lovet. Når store selskaper får problemer, kan det ha ringvirkninger med det ene børsfallet etter det andre.

Andreassen sier likevel at det kinesiske banksystemet utgjør den største faren på grunn av landets ukontrollerte gjeldsvekst.

- Veksten i gjeld i Kina har vært veldig stor, og uten den typen kontroll som vi har i vestlige land. Det kan gå galt.

- Vi må forberede oss

Det er snart ti år siden finanskrisen i 2008/ 2009 som begynte ved at flere og flere fikk innvilget større boliglån enn de kunne betjene. Sviktende innbetalinger førte til at boligmarkedet fikk et sammenbrudd, og uroen førte til at tilliten til finansmarkedene stupte. Det samme gjorde markedet.

- 2008 var helt unikt fordi det var interne forhold i banksystemet som ga oss en krise. Fremtidige kriser blir mer like krisene vi så på 70-og 80-tallet der for eksempel en stor vekstmotor som Kina skulle feile, sier Andreassen, som mener vi må forberede oss på den neste krisen.

- Vi blir noe fattigere hver gang det er krise, men rikere i oppgang. Kunsten er å legge litt i side i gode år til de vanskeligere tidene, som før eller siden kommer. Det er alltid vanskelig å spare, men det er det folk bør gjøre i dag slik at de er godt rustet til å møte en eventuell krise.

Rammer millioner

Sjeføkonomen ser ikke nødvendigvis tendensene til en ny finanskrise som IMF gjør. Han mener utfordringene er en sårbarhet verden må lære å leve med, men erkjenner at den kan skape utfordringer.

- Jeg tror ikke det blir noen større krise i vestlige land, men i dårligere regulerte og raskt voksende banksystemer som i Kina, så kan en finanskrise ramme den økonomiske veksten hardt.

- Hvordan vil vi merke Kinas eventuelle nedgang?

- Vi vil rammes av en kinesisk finanskrise via fallende råvarepriser, spesielt oljepriser. Det er fordi Kina er verdens største forbruker av råvarer. Et nytt fall i oljeprisen vil være ubeleilig for Norge, og vi kan rammes ved at aksjene vi har i oljefondet faller i verdi.

Fordi de fallende oljeprisene er en utgift som Norge har lært seg å leve med, har regjeringen meldt at de ikke vil stramme inn budsjettet dersom en global krise skulle oppstå.

- Verden er som vanlig usikker, og det må læres å leve med, men måten vi skal bli kvitt de økonomiske utfordringene på er at selskapene må hente mer egenkapital. Det må gå bra med risikotakingen deres, og det gjør det i år fordi børsen stiger uventet mye i tillegg til at pensjonsordningene er tungt investert i aksjer. Likevel er vi sårbare for et aksjekrakk som kan påføre pensjonsselskapene store problemer og ramme millioner av mennesker, sier Andreassen.

- Hvis du skal du sikre din pensjon, så er du tvunget til å ta ubehagelige mengder med risiko i aksjemarkedet, eiendom og på bankkontoen. Det er den nye hverdagen vi har etter finanskrisen, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer