LANG GJENOPPBYGGINGSPROSESS: Det internasjonale pengefondet (IMF) ettergir Haitis gjeld og godkjenner et nytt program som skal støtte gjenoppbygging og økonomisk vekst i lutfattige Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANG GJENOPPBYGGINGSPROSESS: Det internasjonale pengefondet (IMF) ettergir Haitis gjeld og godkjenner et nytt program som skal støtte gjenoppbygging og økonomisk vekst i lutfattige Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Pengefondet ettergir Haitis milliardgjeld

Godkjenner nytt vekstprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det internasjonale pengefondet (IMF) ettergir Haitis gjeld og godkjenner et nytt program som skal støtte gjenoppbygging og økonomisk vekst i det lutfattige landet.

Haiti regnes for å være den vestlige halvkules fattigste land og ble lagt i ruiner da et kraftig jordskjelv rammet landet 12. januar i år. Minst 230 000 mennesker mistet livet.

Det internasjonale pengefondet bestemte seg på et styremøte onsdag for å ettergi Haitis gjeld til fondet på 268 millioner dollar, nærmere 1,7 milliard kroner. Dette vil frigjøre midler som Haiti kan bruke på andre områder i kjølvannet av jordskjelvet, heter det i en uttalelse.

Styret i IMF ga også sin støtte til et treårig program som har til hensikt å gjenoppbygge fattet og skape økonomisk vekst. Programmet innebærer at IMF tilbyr et lån på 60 millioner dollar (376 millioner kroner) til Haiti.

IMFs leder Dominique Strauss-Kahn oppfordrer donorland til å skape fortgang i lovnadene om å hjelpe Haiti slik at landet kan bygges opp på nytt, slik at levestandarden kan bedres raskt og for å forhindre sosial uro.

Det internasjonale samfunnet forpliktet seg på en donorkonferanse i mars i år å gi 9,9 milliarder dollar, cirka 62 milliarder norske kroner, til gjenoppbygging av Haiti. Nesten halvparten av beløpet skal utbetales innen høsten neste år.

(NTB)