Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pengefondet gir krisehjelp

SEOUL (NTB-AFP-AP): Sør-Korea var bare ti døgn fra en større økonomisk katastrofe da landet ba om hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF), opplyste fondets sjef, Michel Camdessus, i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea er det siste offeret for den internasjonale finanskrisen.

Etter flere dagers maratonforhandlinger, sa sørkoreanske myndigheter i kveld at de er innstilt på å undertegne en avtale med Pengefondet for å få landet ut av pengekrisen.

- Det blir ikke flere forhandlinger, sa finansminister Lim Chang-yuel.

Forhandlingene mellom Sør-Korea og IMF om en redningspakke for den kriserammede sørkoreanske økonomien ble avbrutt tidligere i dag, angivelig på grunn av uenighet om skjebnen til et titalls gjeldsrammede investeringsbanker.

Finansminister Lim Chang-yuel sa at partene ikke var blitt enige trass i at de hadde forhandlet hele natten. Senere opplyste han at de likevel var blitt nige.

Alt i alt trenger Sør-Korea rundt 400 millioner kroner i form av lån fra IMF, USA og Japan.

Enighet

I går opplyste Sør-Korea at det var oppnådd enighet om en redningspakke, men IMF avsannet senere opplysningene.

Myndighetene hadde all grunn til å få avtalen i havn snarest, slik at nedgangen på den sørkoreanske børsen og svekkelsen av den sørkoreanske valutaen won kunne bli stanset. Sør-Korea trenger også desperat den første utbetalingen for å bli i stand til å betjene landets kortsiktige gjeld.

Camdessus sa på et sørøstasiatisk finansmøte i Kuala Lumpur i Malaysia at avtalen med Sør-Korea ville ha IMFs redningspakke for Indonesia som mønster.

Uenighet om banker

Ifølge sørkoreanske medier dreide uenigheten seg om et dusin investeringsbanker som IMF vil ha regelrett stengt, og som Sør-Korea ønsker sammensluttet med andre banker.

I dag suspenderte myndighetene virksomheten til ni sterkt gjeldsrammede investeringsbanker ut året. Samtidig ble bankenes aksjer suspendert på Seoul-børsen.

Sør-Korea har aldri i sin historie latt en bank gå over ende. Nå befinner 12 banker seg på randen av konkurs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!