Pengegaloppen

Vi feirer og feirer, men hva - oss selv, eller pengene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fest er ikke å forakte, heller ikke flere. I år har vi nok å feire: 8. mai var det 60 år siden Nazi-Tyskland ble beseiret, 7. juni er det 100 år siden unionen med Sverige ble oppløst - og midt i mellom ligger 17. mai, med pølser, is, flagg og barnetog. Nå, så å si kvelden før hurra-ropene starter, kan det være grunn til å spørre hva Norge har gjort for å fortjene til all viraken.

Jubileumsåret 2005 åpnet med at den direkte toglinjen mellom Stockholm og Oslo ble nedlagt. «Verdensborgeren i hundre år», som er navnet jubileumsselskapet for 2005 satte på Norge, hadde ikke råd til å oppgradere sporene på sin side av grensa. Som et besvergende mantram lyder da også den evige klagen om pengemangel i dagens Norge. Et blikk på nyhetsbildet viser det.

Bærum kommune vil erstatte utdannede bibliotekarer, helse- og omsorgsarbeidere med frivillig hjelp. Budsjettet tillater ikke fagpersonale. I osloskoler med flere funksjonshemmede elever eller andre med behov for spesialundervisning, blir undervisningstilbudet til de øvrige elevene dårligere, fordi skolene må ta av sitt eget budsjett for å dekke utgiftene til dem med spesielle behov. Kommunen har ikke råd til annet. Situasjonen for psykiatriske akuttpasienter er desperat. Alvorlig syke stues i Oslo og Bergen sammen i korridorene. Ved Akershus universitetssykehus gikk overlegen i april til det skritt å nekte å ta i mot flere pasienter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer