Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pengegutta ruster til kamp om Fornebu

Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, Hakon Gruppens sjef, Stein Erik Hagen, og Storebrand-sjef Åge Korsvold har meldt seg på i kampen mot Fred. Olsen og hans milliardærvenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vil også gjerne bygge opp et IT-senter på landets mest ettertraktede område: Fornebu.

Det samme vil også KLP Eiendom og Forskningsparken i Oslo.

Klokka 15.00 i dag står interessentene i kø for å overlevere sine forslag om hvordan Fornebu-området skal utnyttes. Allerede 1. juni skal avgjørelsen falle i departementet. At pengegutta plutselig står i kø for å slå kloa i Fornebu er en av de beste nyhetene næringsminister Lars Sponheim har fått i det siste året.

Ap's og Frp's stortingsgrupper har raslet med mistillit mot næringsminister Lars Sponheim i Fornebu-saken. Det var mens alle trodde reder og milliardær Fred. Olsen skulle få Fornebu. Hva gjør Ap nå, spør man seg - ikke helt uten skadefryd.

Komplisert

I Ap's stortingsgruppe har sterke krefter arbeidet målbevisst for at rederkongen skulle få utbyggingskontrakten.

Når Ap-leder Thorbjørn Jagland og LO-leder Yngve Hågensens felles gode venn Jens P. Heyerdahl nå har meldt seg på i kampen, blir bildet atskillig mer komplisert.

I årenes løp har Heyerdahl bygd nære allianser til LO-ledelsen og Ap-ledelsen. Han er etterspurt 1. mai-taler og hyppig brukt samtalepartner for blant andre Thorbjørn Jagland.

Heyerdahl har for vane å holde kortene tett til brystet. Slik har det også vært med Fornebu-prosjektet. Det gis ingen kommentarer om samarbeidsgruppens bud før det legges fram i ettermiddag. Men det er klart at Heyerdahl har fått med seg sin nærmeste nabo Åge Korsvold, konsernsjef i Storebrand, samt ICA/Hakon Gruppens toppsjef, Stein Erik «Rimi»-Hagen. De tre skal gjennom lån og egenkapital legge fram et tilbud som kan konkurrere med IT Fornebu og KLP Eiendom/Forskningsparken.

Skulder ved skulder

Til manges forbauselse har Ap og Frp stått skulder ved skulder i Fornebu-saken. I et privat forslag fra Frp's Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen og Ap-representantene Kjell Opseth og Torstein Rudihagen heter det følgende: «Stortinget ber Regjeringa leggje alle avtalar, kontraktar og vedtak vedrørande oppretting av eit IT- og kunnskapssenter på Fornebu fram for Stortinget til endeleg godkjenning før iverksetting.»

Både regjeringspartiene, SV og Høyre oppfatter Ap's og Frp's framgangsmåte i saken som et forsøk på å skreddersy et vedtak for IT Fornebu AS, der skipsreder Fred. Olsen er den viktigste aksjonæren.

Både i Ap og Frp har det vært til dels sterk intern uenighet om opplegget for IT-senteret. Hittil har Thorbjørn Jagland holdt en oppsiktsvekkende lav profil i saken. Selv om det har vært raslet med mistillit mot Sponheim, har partiledelsen overlatt til stortingsrepresentantene Kjell Opseth og Torstein Rudihagen å håndtere saken.

Spørsmålet er om Heyerdahls inntreden på arenaen fører til at Ap's stortingsgruppe snur.

Outsider

Mens de største næringslivsaktørene i Norge kjemper om regjeringens og Stortingets gunst, har KLP Eiendom søkt samarbeid med Forskningsparken i Oslo for å legge fram et tilbud om etterbruk av Fornebu.

For Utdannings-Norge må dette tilbudet være det mest interessante. KLP/Forskningsparken ønsker å bygge opp et nasjonalt nettverk for å fremme forskning og utvikling over hele landet.