Pengeinnsamler tilbød personlige møter med David Cameron for 250.000 pund

Nå har Det konservative partiets pengeinnsamler Peter Cruddas trukket seg.

DØR-MØTE: Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere fordømt «makt-fiske etter penger og en koseklubb på toppen som tar avgjørelser ut fra egne interesser». Nå møter han seg selv i døra etter avsløringer om Det konservative partiets pengeinnsamler Peter Cruddas. Her er Cameron under en tale på det skotske konservative partiets konferanse i Troon i Skottland for to dager siden. Foto: REUTERS/David Moir
DØR-MØTE: Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere fordømt «makt-fiske etter penger og en koseklubb på toppen som tar avgjørelser ut fra egne interesser». Nå møter han seg selv i døra etter avsløringer om Det konservative partiets pengeinnsamler Peter Cruddas. Her er Cameron under en tale på det skotske konservative partiets konferanse i Troon i Skottland for to dager siden. Foto: REUTERS/David MoirVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister David Cameron har fått et ublidt møte med seg selv i døra, etter Sunday Times pinlige avsløring av Det konservative partiets pengeinnsamler Peter Cruddas.

For 250.000 pund til partiet per år ville Cruddas skaffe forretningsmenn direkte tilgang til statsministeren og finansminister George Osborne, på bedre middager hvor de kunne øve innflytelse på landets fremste folkevalgte.

Cruddas har allerede trukket seg etter avsløringen. Spørsmålet er hvor stor skade saken vil gjøre for partiet og statsministeren, som har markert seg som en forkjemper for integritet og mot lobbyisme.

- Komplett uakseptabelt, sier statsminister David Cameron i en kommentar til BBC. Han sier at det er helt på sin plass at Cruddas har trukket seg, og forsikrer at han vil sørge for at noe sånt ikke skjer igjen.

«Ledernes Gruppe» - 200-250.000 er førstedivisjon. Hva dere ville få, når vi snakker om deres pengegaver er det første vi vil gjøre å skaffe dere plass på Cameron/Osbornes middager, sa Cruddas nylig.

Det var en solskinnsdag i forretningsstrøket City of London. Ifølge Sunday Times lente han seg tilbake i stolen, inne på det elegante kontoret sitt.

Cruddas snakket om «Ledernes Gruppe», en klubb hvor et årlig bidrag på 50.000 pund gir anledning til å møte Cameron og andre i middager, lunsjer, mottakelser og valgresultat-arrangementer og ulike kampanjer.

Men ifølge Cruddas ville mer penger gi enda mer tilgang.

250.000 pund ville være nok til en plass i «førstedivisjon».

Hemmelig videoopptak Avtalen virket gullkantet for både det konservative partiet og for Cruddas samtalepartnere, to internasjonale forretningsfolk i et milliardfond basert i skatteparadiset Liechtenstein.

De to hadde, sammen med en innleid lobbyist, oppsøkt Cruddas for å sondere mulighetene for å kjøpe seg tid ansikt til ansikt med statsministeren og hans krets.

Cruddas problem, som nå begynner å bli presserende også for statsminister David Cameron, er at «forretningsmennene» på den andre sida av bordet denne solskinnsdagen i City of London, var «under cover»-reportere for Sunday Times.

At det hele i hemmelighet ble tatt opp på en video som nå er lagt ut på avisas nettsider og hos BBC, gjør ikke problemet mindre.

Integritetens forkjemper Nå forlanger opposisjonspartiet Labour (Arbeiderpartiet) at statsministeren legger på bordet alt han vet om saken.

Parlamentsmedlemmet Denis McShane mener situasjonen er «utrolig».
- Hvis vi hadde hørt dette i forbindelse med indisk politikk eller kanskje herr Berlusconi i Italia, ville vi flire og le og si.. sånn er det i de landene, siteres Shane av BBC.

For David Cameron er saken spesielt pinlig.

Forretningsmannen Crudda sitter i det konservative partiets styre, og er ifølge Sunday Times en av de to ansvarlige for å fylle partiets «krigskasse».

Dessuten har Cameron tidligere markert seg som en sterk forkjemper for integritet og transparens hos dem som styrer landet.

Makt-fiske etter penger I en tale om lobbyvirksomhet fra 2010 sa han at «vi vet alle hvordan det virker. Lunsjene, gjestfriheten, det rolige ordet i øret. Vi vet ikke hvem som møter hvem. Vi vet ikke om tjenester blir utvekslet.»

Han sa også at hemmelig lobbyvirksomhet for kommersielle interesser «går til hjertet av hvorfor folk er så lei av politikk. Det vekker folks verste frykt og mistanker om hvordan vårt politiske system virker, med penger som kjøper makt, makt-fiske etter penger og en koseklubb på toppen som tar avgjørelser ut fra egne interesser»

Han mente at det konservative partiet var partiets som burde rydde opp i alt dette.

Lovet «hemmelig verden» Likevel mente Peter Crudda at han hadde fullmakter til å selge det Sunday Times kaller «en hemmelig verden av kvelder med Cameron på private møtesteder», blant dem statsministerboligen og statsministerens landsted.

Kjøperne ble også, ifølge Sunday Times, lovet å kunne stille nesten et hvilket som helst spørsmål og plukke opp «nøkkelinformasjon som dere kan benytte».

PINLIG: Sunday Times har avslørt den konservative pengeinnsamleren Peter Cruddas pinlige tilbud om møter med statsministeren. (Faksimile av Sunday Times)
PINLIG: Sunday Times har avslørt den konservative pengeinnsamleren Peter Cruddas pinlige tilbud om møter med statsministeren. (Faksimile av Sunday Times) Vis mer