Helikopterulykken i Alta

Pengeinn­samling til pilot­familien: - Ekstremt rørt

156 000 kroner på tre timer.

PREGER ALTA: Helikopterulykken preger lokalsamfunnet i Alta. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PREGER ALTA: Helikopterulykken preger lokalsamfunnet i Alta. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nå er det knapt to uker siden et helikopter tilhørende selskapet Helitrans styrtet i Alta. Fem unge altaværinger i alderen 19-22 år og den svenske piloten på 27 år omkom.

Lokalsamfunnet har slått ring om altaværingenes familier. Blant annet deltok over hundre biler opp da de omkomne kom hjem i en felles kortesje.

Men på Facebook-gruppa Oppslagstavla i Alta ga Åse Digre (56) uttrykk for at én person kom ut av fokus: den svenske piloten, skriver Altaposten.

ALTA-ULYKKEN: Pårørende har frigitt bilder av de fem som var passasjerer da et helikopter krasjet inn i en fjellvegg 31. august. Alle omkom. Vis mer

«Hvis vi hadde gitt en krone hver, så kunne vi gi det til Helitrans, som da kunne bestilt og fått levert en blomst fra Altas befolkning. Både til grava og til de pårørende. De sitter i en dyp sorg og trenger å få dette fra oss, føler jeg», skrev 56-åringen.

- Helt utrolig

Trond Arild Berntsen (47) opprettet innsamlingsaksjonen «Helitrans-pilotens pårørende». Målet var å samle inn 30 000 kroner innen torsdag om to uker - men fredag kveld klokka 23 har hele 156 000 kroner kommet inn. Det har skjedd på bare tre timer.

- Det er formidabelt, det er helt utrolig at det går an, sier innsamlingsleder Berntsen til Dagbladet.

BEVEGET: Richard Simonsen, daglig leder i Helitrans, er svært rørt over innsamlingsaksjonen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEVEGET: Richard Simonsen, daglig leder i Helitrans, er svært rørt over innsamlingsaksjonen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Alta har rundt 20 000 innbyggere. Over 1300 har så langt bidratt.

- Hva sier givergleden om lokalsamfunnet i Alta?

- Det er helt tydelig at dette er noe som har gått sterkt inn på alle i Alta og samfunnene rundt, at alle har gjort seg tanker om ulykken. Givergleden viser at piloten ikke er glemt, selv om det har vært sterk fokuering på de lokale. Det er helt fantastisk.

- Ikke nag

Den svenske 27-åringens etterlatte har ønsket at navnet ikke offentliggjøres.

- Det er vanskelig å være inkluderende overfor en person vil ikke har kjennskap til. Da er det godt å vise at lokalsamfunnet ikke bærer nag, sier Berntsen.

Nå er han litt i villrede om hvor lenge aksjonen skal pågå, og hva som skal skje med de overskytende pengene.

- Vi må gå inn i en dialog med Helitrans om det, sier Trond Arild Berntsen.

ALTA: Her hentes vrakrestene ned fra fjellet etter helikopterulykken. Video: Hans Arne Vedlog / Ørjan Ryland. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

- Ekstremt rørt

Richard Simonsen, daglig leder i Helitrans, forteller at han ble oppmerksom på det lokale initiativet i 17.30-tida.

- Jeg satt i bilen og fikk et skjermbilde av aksjonen. Jeg fikk klump i halsen og felte mer enn én tåre. Dette viser storsinnet som bor i mennesker, og gjør den vanskelige jobben litt lettere, sier Simonsen til Dagbladet.

- Jeg er ekstremt rørt over samfunnet i Alta og initiativtakerne, legger han til.

Helitrans-sjefen holder jevnlig kontakt med pilotens familie. I kveld vet de ennå ikke om aksjonen, men Simonsen akter å ringe dem i morgen tidlig.

- Jeg tror de blir veldig overrasket. De er langt unna og i endeløs sorg, og jeg tror de vil sette enormt stor pris på hva altaværingene har gjort, sier han.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Helitrans, Richard Andre Simonsen, om dødsulykken lørdag. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Dekker begravelsen

Helitrans har allerede tibudt seg å dekke pilotens båretransport og begravelse.

- Jeg må snakke med initiativtaker om hva pengene skal gå til. Men familien har bidratt mye, blant annet til pilotens utdannelse, som jo ikke er gratis, sier Simonsen.

Denne uka ble inspeksjonen av alle nyere Airbus-helikoptre i Norge av typene H125, AS550 og EC130 ferdigstilt. Ingen feil er funnet, ifølge Statens havarikommisjon for transport.