Pengekrangel etter homosøksmål

Jan Simonsen truet Carl I. Hagen og stortingsgruppa med søksmål hvis de ikke punget ut med 25 000 kroner Simonsen mente han allerede var blitt lovet. Nå kan den snart to år gamle pengekrangelen som startet med stempling av Jan Simonsen som homofil, koste ham stortingsplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hittil ukjent drama i Fremskrittspartiets stortingsgruppe kan med full tyngde ramme Jan Simonsen i nominasjonsprosessen i Rogaland. En uenighet, først og fremst mellom Carl I. Hagen og Jan Simonsen, endte med et av få nederlag for Hagen i egen stortingsgruppe vinteren 1999. Striden som sto om 25000 kroner, ble feid under teppet.

At de 25000 kronene gikk til Hagens fremste motstander den siste tida, advokat Per Danielsen, gjør ikke krangelen mindre pikant.

Ikke julefred

Selv om venner og fiender i Fremskrittspartiets stortingsgruppe samlet seg til sjuretters julebord på restaurant Attaché i Kirkegata i Oslo i går kveld, har freden på ingen måte senket seg over partiet. Allerede i dag skal Carl I. Hagen fortelle sin versjon av Frp-bråket for de viktigste lokalpolitikerne i Rogaland. På det lukkede møtet vil også en meget spent og nervøs Jan Simonsen være. Carl I. Hagen misliker sterkt samrøret mellom Jan Simonsen og brødrene Danielsen. Hagen hater å tape. Vinteren 1999 tapte han både for Per Danielsen og Jan Simonsen. Etter det Dagbladet erfarer opplevde Carl I. Hagen pengekravet fra Simonsen og Danielsen som utpressing.

Det er sterke krefter i Fremskrittspartiet som mener Jan Simonsen bør miste den trygge førsteplassen for Rogaland Frp ved stortingsvalget neste år. Dagbladet vet at pengekrangelen fra i fjor og Simonsens livslange forhold til brødrene Danielsen vil bli brukt som brekkstang for å forsøke å lempe ham vekk.

Det var en ansatt ved Arbeiderpartiet som i sin 1. mai-tale i 1998 påsto at Jan Simonsen var homofil. Den samme talen ble publisert på Arbeiderpartiets nettsider. Homsepåstanden ville Jan Simonsen ha seg frabedt og gikk til søksmål mot Arbeiderpartiet. Per Danielsen, bror av den suspenderte Dag Danielsen, var Simonsens advokat. Arbeiderpartiet la seg flate, og valgte å punge ut med 100 000 kroner i erstatning til Simonsen, penger han valgte å gi bort til en palestinsk venn.

Men det var nå det skjulte bråket startet i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Krevde penger

Kort tid etter forliket tikket det inn en regning til Frp's stortingsgruppe på 25 000 kroner fra advokat Per Danielsen. Simonsen ville ha dekket saksomkostningene, men gruppestyret med Carl I. Hagen i spissen nektet plent. Ledelsen i Frp's gruppe mente at de 25 000 kronene skulle betales dersom Simonsen ikke vant fram med søksmålet, og ville tape penger.

Etter at regningen fra advokat Per Danielsen var blitt avvist flere ganger, ble Jan Simonsen forbannet og forlangte betaling på et gruppemøte. Simonsen la ikke skjul på at han ville saksøke egen stortingsgruppe dersom pengene ikke ble utbetalt.

Hagen tapte

Striden endte med at Carl I. Hagen gikk på et av sine mest smertefulle nederlag. Etter en opprivende debatt vedtok gruppe med 12 mot 9 stemmer å utbetale pengene. Flere personer som var til stede på gruppemøtet, forteller at frykten for søksmål, internt bråk og medieoppslag vippet flertallet til å utbetale pengene.

OFFER: Jan Simonsen mener han blir utsatt for ryktespredning. Hensikten er angivelig å svekke hans muligheter til å renomineres på sikker plass til Stortinget.
JULEBORD: Eli og Carl I. Hagen spiste seg i går gjennom en sjuretters julemiddag sammen med venner og fiender i stortingsgruppa.