Pengekrangel om pelsdyrforbud: - De spiser ungene sine

- En mørk dag, sier Senterpartiet, som samtidig krever langt bedre kompensasjon til pelsdyrbøndene.

BLIR FORBUDT: Fra 2025 blir pelsdyroppdrett forbudt i Norge. Det krangles nå om hva slags kompensasjon bøndene skal få. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
BLIR FORBUDT: Fra 2025 blir pelsdyroppdrett forbudt i Norge. Det krangles nå om hva slags kompensasjon bøndene skal få. Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer

Etter 106 år skrotes norsk pelsdyrnæring i dag. Stortinget kommer til å forby pelsdyroppdrett fra og med 2025.

Men det er uklart hvor stor kompensasjon pelsdyroppdretterne får.

Geir Pollestad (Sp) mener staten er i ferd med å frata de 167 pelsdyrbøndene i Norge millionverdier, for eksempel ved at årsinntekten deres ikke erstattes. Han mener også at regnemåten for kompensasjon ikke er god nok og i realiteten ikke gir tilstrekkelig kompensasjon.

- Selv om det er få folk det er snakk om, så er dette ikke greit. Dette er et spørsmål om hvordan staten skal opptre når man fratar folk verdiene sine. Det er store verdier som er investert, og regnestykke på regnestykke viser at bøndene får bokført verdier langt under det som faktisk er investert, sier Pollestad til Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

- Regjeringen denger i dag løs på pelsdyroppdretterne med ei slegge. Det er en mørk dag, oppsummerer Pollestad videre.

- Dyr spiser ungene sine

Pelsdyrforbudet er en stor seier for Venstre, som fikk gjennomslag for saken i Granavolden-erklæringen tidligere i år. Guri Melby (V) mener vedtaket i Stortinget i dag blir historisk.

- Vi ser dyr som spiser ungene sine, som gnager av seg føttene eller farer desperat rundt i det lille buret. Men dette handler ikke om enkeltaktører som er useriøse, men om en driftsmåte som ikke er forenlig med god dyrevelferd, sier hun.

Tall fra Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning, viser at fallet i eksportverdien i landbruket kan bli på rundt 1,2 milliarder kroner når pelsdyrnæringen har forsvunnet. Det tilsvarer godt over halvparten av den samlede eksporten av viktige varer fra norsk primærjordbruk.

Ikke erstatning for inntekt

Melby er klar på at de seks årene fram til 2025 bør være nok tid til at pelsdyrbøndene kan skaffe seg ny inntekt. Dermed ønsker hun ingen kompensasjon for tapt inntekt.

- Kompensasjonen skal være raus. Det kan fort ende med at vi utbetaler 650 millioner kroner til disse bøndene, som står i stil med de bokførte verdiene. Vi setter også av 100 millioner til omstilling fram mot 2025, sier Melby.

Pelsopprør i Frp

Tre representanter fra regjeringspartiene har varslet at de ikke kommer til å stemme for forslaget om å avvike pelsdyrnæringen som det har vært enighet om. De tre, Carl I Hagen, Roy Steffensen (Frp), Kristian Tonning Riise (H) begrunner dette med at kompensasjonen som tilbys pelsdyrbøndene er for dårlig.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener pelsopprøret må få konsekvenser.

- Vi vil kreve at det settes hardt mot hardt: Hvis representanter fra Frp og Høyre stemmer mot avvikling av pelsdyrnæringen, må Venstres representanter få stemme mot innstramningene i abortloven, fortalte han til Dagbladet i går.

Som Dagbladet tidligere har skrevet vil partiledelsen i Frp, Venstre og Høyre kreve at sine representanter stemmer for innstramningen i abortloven. KrF har fått gjennomslag for at kvinner må få godkjennelse fra abortnemnd før de kan gjennomføre fosterreduksjon.