PENGEMASKIN: Stavkroa i Hemsedal omsatte for 42 millioner kroner i fjor og skal bli verdens beste afterski. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
PENGEMASKIN: Stavkroa i Hemsedal omsatte for 42 millioner kroner i fjor og skal bli verdens beste afterski. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.Vis mer

Pengemaskinen Stavkroa skal bli verdens beste afterski

Stavkroa i Hemsedal er blitt en pengemaskin og omsatte for over dobbelt så mye som argeste afterski-konkurrent i Trysil.

(Finansavisen): Stavkroa i Hemsedal blir av mange ansett som Norges beste afterski. Stedet ble etablert helt tilbake i 1982 og er bygd som en stavkirke i vikingstil med stor takhøyde.

- Det som er spesielt med Stavkroa er at hovedvirksomheten er innendørs afterski og ikke utendørs. Veksten i antall besøkende lå på om lag 5 prosent i påsken, sammenlignet med i fjor, og det er vi fornøyde med. Siden vi i hovedsak tilbyr innendørs afterski er det naturlig at afterski-aktiviteten ikke øker like mye som resten av Hemsedal, når påskeværet var så fint, sier hovedaksjonær Carl Jørgen Johansen i Stavkroa Afterski, ifølge Finansavisen.

Skal bli best

I 2014 kåret hotellsøkenettstedet Hotels.com Europas åtte «hotteste» afterskisteder. Stavkroa var å finne på listen den gang, og nå skrus ambisjonsnivået ytterligere opp.

- Målet vårt er å bli verdens beste afterski. For å oppnå dette skal vi investere betydelige midler i bygget, sier Johansen til Finansavisen.

I fjor kjøpte Stavkroa halve bygget der festlighetene finner sted. Bygget er fra 1982 og bærer preg av mye slitasje etter nærmere 36 år med afterski.

- Vi må få bygget opp til 2020-standard og utvikle kjernevirksomheten afterski til å være på nivå med de største klubbene i Europa, sier han.

Resultatnedgang i fjor

I 2017 omsatte afterski-giganten for 42,4 millioner kroner, som er opp fra 41,9 millioner året før. Til sammenligning omsatte afterski-konkurrenten Laaven i Trysil for i underkant av 20 millioner kroner i fjor.

- Vi hadde en marginal vekst i omsetningen for 2017. Det skyldes i all hovedsak en veldig snøfattig vinter i fjor, sammenlignet med 2016 og 2018. Nedgangen i driftsresultatet skyldes etterslep av vedlikeholdskostnader som beløp seg til rundt 3 millioner kroner, sier Johansen til Finansavisen, og legger til:

- Det har vært en vannskade i ti år, som forrige eier ikke gjorde noe med. Derfor måtte vi bruke en betydelig sum for å rydde opp.

Det er verdt å påpeke at Stavkroa opererer med avvikende regnskapsår, siden det gir et bedre bilde av vintersesongen. Etter en snørik vinter forventer Johansen enda bedre resultater for inneværende år.

- Vi har en prognose som sier at omsetningen nøkternt vil lande på 44 millioner kroner i 2018 og 5,5 millioner i årsresultat, sier han til avisen.

Andre økonominyheter:

Hegnar: Er marerittet over?

Jakter nær 630 mill. til nytt norsk tankeventyr

Søndagens aksjetips