Du leser nå Dagbladet Pluss

Pengene de tjente da de seilte for de allierte ble beslaglagt av norske myndigheter

3600 sjøfolk mistet livet, de overlevende fikk verken heder eller økonomisk oppgjør.

SJØENS HELTER: Etter 14 måneder om bort i «Teneriffa» havnet Leif Vetlesen seinsommeren 1940 om bort på S.S «Gävle». Her til venstre sammen med motormannen på den svenske båten, langt oppe i Demerafafloden i Britisk Guinea. I lasten var det bauxitt - aluminiumsstøv - til den gamle danske kolonien St. Thomas i Karibien. Foto: FRA BOKA «SEILAS MED DØDEN», VEGA FORLAG
SJØENS HELTER: Etter 14 måneder om bort i «Teneriffa» havnet Leif Vetlesen seinsommeren 1940 om bort på S.S «Gävle». Her til venstre sammen med motormannen på den svenske båten, langt oppe i Demerafafloden i Britisk Guinea. I lasten var det bauxitt - aluminiumsstøv - til den gamle danske kolonien St. Thomas i Karibien. Foto: FRA BOKA «SEILAS MED DØDEN», VEGA FORLAGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 40 000 nordmenn jobbet i utenriksfart da tyskerne angrep Norge den 9. april 1940.

Over 400 var allerede da blitt drept ettersom tyskerne senket alt som de mistenkte for å være på vei til britiske havner. 3600 sjøfolk mistet livet under torpedering og bombing - eller de omkom under fryktelige omstendigheter som skipbrudne uten varme, vått eller tørt.

Sjømennene Leif Vetlesen og Ingvald Wahl ga på 80-tallet ut bøker om sine egne opplevelser gjennom de dramatiske åra.

I disse dager kommer «Seilas med døden» på Vega forlag. Fjorårets bestselger på romanmarkedet - Jon Michelet med «En sjøens helt - Skogsmatrosen» - har skrevet forordet.

Dårlig behandling

- Jeg traff mange av de gamle krigsseilerne som ung mann - den første kapteinen min var en av dem. Noen hadde opplevd både første og andre verdenskrig på egen kropp, forteller forfatteren, som sjøl har ei fortid som sjømann.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.