+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Pengene de tjente da de seilte for de allierte ble beslaglagt av norske myndigheter

3600 sjøfolk mistet livet, de overlevende fikk verken heder eller økonomisk oppgjør.

SJØENS HELTER: Etter 14 måneder om bort i «Teneriffa» havnet Leif Vetlesen seinsommeren 1940 om bort på S.S «Gävle». Her til venstre sammen med motormannen på den svenske båten, langt oppe i Demerafafloden i Britisk Guinea. I lasten var det bauxitt - aluminiumsstøv - til den gamle danske kolonien St. Thomas i Karibien. Foto: FRA BOKA «SEILAS MED DØDEN», VEGA FORLAG
SJØENS HELTER: Etter 14 måneder om bort i «Teneriffa» havnet Leif Vetlesen seinsommeren 1940 om bort på S.S «Gävle». Her til venstre sammen med motormannen på den svenske båten, langt oppe i Demerafafloden i Britisk Guinea. I lasten var det bauxitt - aluminiumsstøv - til den gamle danske kolonien St. Thomas i Karibien. Foto: FRA BOKA «SEILAS MED DØDEN», VEGA FORLAGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 40 000 nordmenn jobbet i utenriksfart da tyskerne angrep Norge den 9. april 1940.

Over 400 var allerede da blitt drept ettersom tyskerne senket alt som de mistenkte for å være på vei til britiske havner. 3600 sjøfolk mistet livet under torpedering og bombing - eller de omkom under fryktelige omstendigheter som skipbrudne uten varme, vått eller tørt.

Sjømennene Leif Vetlesen og Ingvald Wahl ga på 80-tallet ut bøker om sine egne opplevelser gjennom de dramatiske åra.

I disse dager kommer «Seilas med døden» på Vega forlag. Fjorårets bestselger på romanmarkedet - Jon Michelet med «En sjøens helt - Skogsmatrosen» - har skrevet forordet.

Dårlig behandling

- Jeg traff mange av de gamle krigsseilerne som ung mann - den første kapteinen min var en av dem. Noen hadde opplevd både første og andre verdenskrig på egen kropp, forteller forfatteren, som sjøl har ei fortid som sjømann.