IRRITERT PÅ SKATTEASKJON MOT SEA DRILL:   Nå vurderer "verdens rikeste nordmann", John Fredriksen, å ta med seg resten av verdiene ut av Norge. ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
IRRITERT PÅ SKATTEASKJON MOT SEA DRILL: Nå vurderer "verdens rikeste nordmann", John Fredriksen, å ta med seg resten av verdiene ut av Norge. ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.Vis mer

- Pengene er en forbannelse

John Fredriksen vil gi bort milliardene, men ikke i Norge. Nå vil han flagge ut resten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
John Fredriksens utflagging av sine norskeide skip kan bare ha vært begynnelsen. Hele virksomheten kan forsvinne ut av landet, varsler han.

- Det er den veien det går, sa Fredriksen da han møtte TV 2 og andre norske medier onsdag.

- Vi har ikke noen annen utvei. Det går ikke an å drive internasjonale forretninger fra Norge, sier forretningsmannen.

John Fredriksen (66) er regnet som verdens rikeste nordmann, men er svært kritisk til det norske systemet. Det har ført til at deler, av så vel privatøkonomien som selskapene, er blitt flyttet ut av Norge.

Alene har Seadrill nesten 3 000 ansatte her i landet. For den norske offshoreindustrien vil det også være et stort tap om Fredriksens selskaper skulle bli flyttet utenlands.

Ifølge TV 2 frykter regjeringskilder nettopp dette. Dersom Fredriksen gjør alvor av sine trusler vil et stort kompetansemiljø innen offshoreteknologien forsvinne til utlandet.

Fredriksen understreker at han ikke har tatt en avgjørelse ennå, men at den blir tatt før han reiser hjem til Kypros.

- Det kommer. Det er ikke klart ennå, sier han.

Hevn for skatteaksjon? Høyrestyre ville ikke hjulpet En skatteaksjon mot Seadrill og bot for investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore skal ha vært blant grunnene til at skipene ble flagget ut.

Men Fredriksen gjør det klart at det ikke er skattemyndighetene som gjør at han vurderer å flytte virksomheten utenlands.

- Nei, de har aldri plaget meg. Det er ikke snakk om det, sier han.

Frustrert over byråkrati I stedet skal det være byråkrati som er grunnen til finansmannens frustrasjon.

Næringsminister Trond Giske har tidligere stilt seg uforstående til Fredriksens vurderinger, og ment at det lå til rette for forretningsdrift også her til lands.

Mange har spurt seg om Fredriksen ville tenkt annet med en borgerlig regjering, men dette avviser han umiddelbart.

- Det tror jeg ikke betyr noe som helst, sier han.

Rant over Til Aftenposten.no forteller Fredriksen at et «skatteraid» med blant annet bokettersyn rettet mot Seadrill var dråpen som fikk begeret hans til å flyte over. Det gjorde at han flagget ut skipene.

Fredriksen irriterer seg også stort over en bot han ble ilagt i forbindelse med investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore.

- Det som skjedde da vi flyttet ut nå, var at vi fikk skatteløft for et av kontorene våre i Norge, pluss at vi fikk en bot på femti millioner kroner, det var nok altså, den fortjente vi ikke, sier Fredriksen til DN.no.

Det var under olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto i Oslo onsdag at han lettet litt på sløret. Tidligere har Fredriksen sagt at han blir syk av å drive forretninger i Norge.

Vil gi bort pengene Fredriksen sier at han ikke har tid til å bruke pengene han tjener, og at han vil gi dem bort en eller annen dag.

- Pengene er en forbannelse
 Men ikke her i landet, det er helt sikkert, sier han, og avslutter med å si at pengene er en forbannelse.

John Fredriksen er bosatt på Kypros. Han skal være god for nærmere 48,8 milliarder kroner.

Ifølge magasinet Forbes gjør de 48 milliarderne ham til verdens 88. rikeste person.

(NTB).