Pengene først - så kan Thorbjørn overta

KRISTIANSAND (Dagbladet): LO-leder Yngve Hågensen utelukker ikke et snarlig regjeringsskifte. Han åpner for at Ap inngår i et regjeringssamarbeid med andre partier. Men først vil han at Bondevik og Jagland blir enige om et budsjett i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viktigste nå er at Stortinget får vedtatt et budsjett som har troverdighet og er godt nok til å stoppe presset i økonomien.

- Så får vi drøfte i etterhånd hva de politiske konsekvensene blir. Men i den rekkefølgen, sier Yngve Hågensen til Dagbladet.

- Hvilken interesse skulle Thorbjørn Jagland ha av å berge Bondevik-regjeringens budsjett?
- Det er ingen vits i å overta et konkursbo. Det vil være dumt av Jagland å la andre kjøre landet i grøfta før han kommer tilbake. Hvis de får til et budsjettsamarbeid i høst, regner jeg med at opinionen vil avgjøre hvem som får æren for å stabilisere økonomien. Det vil vise seg på meningsmålingene.

Tre alternativer

Et mulig regjeringssamarbeid mellom Ap og andre partier i løpet av perioden begrunner han slik:

- Skal Ap regjere alene, vil Ap være i samme situasjon som før, siden Stortingets sammensetning er fastlagt til år 2001. Vi har sett hvor vanskelig det er for en mindretallsregjering å styre. Derfor, og fordi vi er opptatt av langsiktig styring i forhold til økonomien, er jeg ikke fremmed for en koalisjon.

- Hvor raskt tror du et regjeringsskifte kan finne sted?
- Det er helt avhengig av hvordan det går med budsjettet. Det er tre alternative utfall: Enten samarbeider regjeringen mot venstre, eller mot høyre eller så blir det ikke flertall for noe budsjett. Hvis det siste skjer, kan det bli regjeringsskifte.
Men jeg håper ikke at det skjer på den måten, for det vil skape dramatikk rundt et budsjett som skal sikre tilliten til norsk økonomi. Nå har vi behov for langsiktighet og ro.

Hågensen ser for seg flere muligheter for et regjeringsskifte på et seinere tidspunkt.

Har Sp is i magen?

- Senterpartiet er vårt største ordførerparti. Jeg er ikke sikker på om de har is i magen til å gå inn i kommunevalgkampen med en oppslutning på 4- 5 prosent. Eller så kan arbeidet med revidert nasjonalbudsjett stille oss overfor utfordringer som kan gi Sp en anledning til å hoppe av. Vi kan ikke utelukke at partier som har fått jævlig juling vil måtte posisjonere seg annerledes.

Hågensen regner også med at det vil kunne dukke opp politiske saker underveis som kan skape en politisk situasjon på Stortinget.
- Det er for eksempel bare måneder siden Bondevik måtte stille kabinettspørsmål. På den annen side, hvis han oppnår stabilitet og ro, kan han få et godt fundament til å regjere videre.

FØRST BUDSJETT, SÅ POLITIKK: LO-leder Yngve hågensen har klare meninger om hva Torbjørn bør gjøre.