«Pengene har gått direkte til en stiftelse hvor Støres venn er styreleder. De er barndomsvenner og pleier jevnlig kontakt»

Jussprofessorer er ikke i tvil: Jonas Gahr Støre burde vurdert habiliteten.

 -INHABIL?  Jusprofessor Karl Harald Søvig mener Støre burde fått vurdert sin habilitet i UDs overføring av seks millioner til opprettelsen og etableringen av stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn Felix Tschudi, er iniativitaker og styreleder.  Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
-INHABIL? Jusprofessor Karl Harald Søvig mener Støre burde fått vurdert sin habilitet i UDs overføring av seks millioner til opprettelsen og etableringen av stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn Felix Tschudi, er iniativitaker og styreleder. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ikke Norges Rederiforbund som fikk pengene av utenriksminister Jonas Gahr Støre, selv om det var Rederiforbundet som søkte UD om penger. Pengene gikk direkte til opprettelsen av stiftelsen Senter for nordområdelogistikk hvor hans venn Felix Tschudi var initiativtaker og styreleder.

Følger pengene Ifølge jussprofessor og ekspert i forvaltningsrett Karl Harald Søvig, er nettopp det et helt sentralt i spørsmålet i Jonas Gahr Støres habilitet.

- Det som er sentralt i denne saken er hvem som har mottatt pengene. Ikke hvem som har sendt søknaden, sier jusprofessoren.

Direkte til stiftelsen
For å vurdere habilitet legger Søvig vekt på om stiftelsen ble direkte tilgodesett og hvor nært Støres vennskapsforhold er til Tschudi. 

- I Norge er terskelen gangske høy for inhabilitet når det gjelder vennskap, men noe helt annet er hvorvidt Støre burde vurdert sin habilitet i denne saken. Når det ligger slik an vil jeg si at lovavdelingen burde ha vurdert habiliteten, sier han og understreker:

- Pengene har gått direkte til opprettelsen av en stiftelse hvor en venn av statsråden er styreleder. De er barndomsvenner og pleier jevnlig kontakt.

Stemmer ikke Dagbladet kunne onsdag dokumentere at det ikke stemmer som Jonas Gahr Støre hevdet mandag, at pengene har gått til Rederiforbundet. Mandag sa Støre til Dagsnytt 18 at det er «ikke bevilget penger fra UD til en stiftelse tilhørende denne personen, Felix Tschudi. Det er bevilget penger fra UD til Norges Rederiforbund, til et veldig godt prosjekt som har vist seg også veldig nyttig siden 2008».

Seks millioner fra UD har gått direkte til opprettelsen av stiftelsen hvor Tschudis selskap Tschudi Shipping Company allerede hadde gått inn med seks millioner kroner. 4,5 av UD-millionene ble utbetalt november 2008 gjennom Høgskolen i Bodøs nordområdesenter.

Skulle til stiftelsen
De resterende 1,5 millionene ble utbetalt 1. april 2011. Ved en feil fortsatte UD å overføre pengene til Høgskolen i Bodø, etter at stiftelsen hadde opprettet egen administrasjon i Kirkenes. UD har selv bekreftet at de siste 1,5 millionene skulle ha gått til direkete til stiftelsen.

Etter søknadspapirene og tilsangsbrevet fra UD fremgår det helt tydelig, og som en forutsetning, at pengene blir betalt til etableringen av stiftelsen:

«Formålet med tilskuddet er å støtte oppstart og etablering av Senter for nordområdelogistikk». UD viser til i samme tilsangsbrev datert 7.november 2008 at stiftelsens aktivitet «koordineres og administreres fra Nordområdersenteret ved Høgskolen i Bodø. På sikt er målsettingen å etablere et senter i Kirkenes som kan koordinere virksomheten.»

Både i søknaden og prosjektskissen blir det flere ganger vist til at Tschudi Shipping Company er initiativtaker og vil starte arbeidet med senteret.

- Burde fått hjelp I første omgang er det statsråden som selv må vurdere sin habilitet, forklarer Søvig, som legger stor vekt på at Støre nok burde ha fått hjelp i denne saken.

- Når det er så nært vennskap, ville det ha vært naturlig at lovavdelingen vurderte habiliteten.

Selv sa Støre dette til sitt forsvar, overfor Dagbladet i fredag:

STØRE-VENN:
Felix Tschudi, sjef for Tschudi Shipping company. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STØRE-VENN: Felix Tschudi, sjef for Tschudi Shipping company. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans (Felix Tschudi red.anm.) næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitiet.

Flere eksperter enig - Habilitetsmessig spiller det ingen rolle om det er hans venns næringsinteresser dette dreier seg om, eller om ideelle interesser er involvert. Spørsmålet er om det er for tette bånd, slik som at Tschudi er styreleder i stiftelsen som mottar pengene, som er avgjørende, sier Søvig i en kommentar til Støres vurdering.

En rekke jussprofessorer gikk i går ut på VG Nett og uttrykte det samme: Støre burde ha fått lovavdelingen til å vurdere hans habilitet. I går snudde også Jan Frithjof Bernt, etter at det har kommet fram at Støre og Tschudi var mer enn bare bekjente. Blant annet har det kommet fram at Støre og Tschudi feirer 17. mai og nyttår sammen.

- Jeg merker meg uttalelsene og tar disse til etterretning. Men jeg vil understreke at UDs tildeling i 2008 ikke gikk til Felix Tschudi eller Tschudi Shipping Company. Det var en innvilgelse av en søknad fra Norges Rederiforbund og gikk til opprettelsene av et allmennnyttig kunnskapssenter for maritim logistikk, sier Støre i en kommentar og legger til:

- Jeg gjentar som jeg allerede har sagt, at om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet.