- Pengene kan brukes

Flere og flere økonomer er skeptiske til politikernes sparekniver. Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå mener det er fullt mulig å bruke mer av oljeformuen uten at det skader norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne økonomen tilhører ikke dem som frykter prisstigning og rentehopp nærmest uansett hvordan oljerikdommen vår brukes,

- Jeg har ingen vanskeligheter med å peke på hva pengene kan brukes til uten at det virker inflasjonsdrivende, fastslår Cappelen.

Som eksempler nevner han import av utstyr til både helsevesenet og skoleverket.

- Ved å oppgradere utstyr på sykehus og universiteter kan man øke produktiviteten i disse næringene. Dersom vi for eksempel ser at det er mangel på pc-er i skolen, kan disse importeres uten at det skaper inflasjon.

- Må styres

Forskningssjefen gir dermed full støtte til professor Steinar Strøm og Kapital-redaktør Trygve Hegnar.

Cappelen påpeker likevel én ting: Økt bruk av penger krever både vett og plan.

- Ressursene må selvsagt stamme fra import. I tillegg må de brukes slik at investeringene faktisk forbedrer kapasiteten og produktiviteten i næringene. Dette krever aktiv styring.

- Ikke gjenkjøp

Ådne Cappelen antyder at løsningen er å øremerke deler av oljepengene til utvalgte områder. Gjøres ikke det, kan det gå galt.

- Hvis man bare deler ut pengene til kommunene, må man spørre seg om de vil bruke pengene til det de er tiltenkt. Selv om øremerking ikke er populært, kan det være nødvendig.

I tillegg påpeker forskningssjefen at det ikke må knyttes avtaler til utenlandskjøpene hvis inflasjonspresset skal unngås.

- Hvis vi kjøper fregatter i utlandet, så skader ikke det norsk økonomi noe særlig. Men kombinert med avtaler om gjenkjøp blir effekten at aktiviteten i norsk økonomi økes.