Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torbjørn Røe Isaksens Nav-løfte til corona-rammede:

- Pengene kommer!

Regjeringen har lempet på reglene, men dagpengene er ennå ikke på kontoen til mange Nav-brukere. Nå ber Torbjørn Røe Isaksen banker, utleiere og kreditorer om å ta hensyn.

KRISEPAKKE: Allerede da Stortinget mandag samlet seg om de nye reglene, advarte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om at det ville ta tid før alle de nye dagpengemottakerne får pengene sine på konto. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har en intens oppfordring til utleiere, banker og kreditorer: Vis forståelse, sier Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Dagbladet.

Han understreker at oppfordringen er knyttet til alle som er blitt permitterte som følge av corona-krisen og som nå skal motta dagpenger fra Nav. Det samme gjelder selvstendig næringsdrivende og frilansere som opplevde at inntektene deres forduftet så å si over natta.

I statsråd fredag ble det vedtatt en hel rekke endringer som har store følger for folk flest. Nye regler for sykefravær og omsorgsdager, for permitteringer og dagpenger er nå trådt i kraft.

Problemet er at mange som nå har rett og krav på penger fra Nav, ikke har fått pengene sine. For enkelte innebærer dette at en rekke regninger ikke kan betales.

- Vis til meg

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen er selv i hjemmeisolasjon med coronavirus, men er i god form og i full funksjon som statsråd. Han har stor forståelse for at situasjonen er vanskelig for mange.

- Det er lett å sitte på hjemmekontoret ditt og tenke at alle har en bufferkonto å trekke på. Men veldig mange har ikke det, sier Røe Isaksen.

Han har følgende budskap til dem som nå jevnlig oppdaterer nettbanken og venter på utbetalinger fra Nav:

- Pengene kommer! Men det vil kunne ta noe tid, sier han.

- Så hva skal man gjøre når husleien forfaller?

- Gå til utleieren din og vis til det jeg har sagt. Bankene vet at pengene kommer. Det bør alle kreditorer gjøre også, sier han.

- Kan man kreve en skriftlig garanti fra Nav som uttrykker at pengene kommer, som du sier?

- Nei, Nav har ikke kapasitet til å skrive slike brev nå, men velferdssystemet er der og pengene vil komme.

Forskuttere sosialhjelp

Torbjørn Røe Isaksen sier det kan bli aktuelt å forskuttere sosialhjelp i større grad, for å avhjelpe de mest prekære tilfellene.

Parallelt jobber regjeringen langs andre spor for å sikre større saksbehandlingskapasitet i Nav.

- Det viktigste budskapet til Nav er å prioritere saker med dagpenger og omsorgspenger for permitterte og for selvstendig næringsdrivere og frilansere. Alt annet blir satt i andre rekke, for eksempel aktivitetskravene, sier han.

Den omstridte kriseloven som gir utvidede fullmakter til regjeringen, vil også kunne innebære at ansatte i andre statlige virksomheter overføres til Nav for en periode. Torbjørn Røe Isaksen mener dette vil skje uten at det blir nødvendig med tvang eller beordring.

- Jeg tror ikke ansatte i UDI for eksempel vil måtte tvinges til å jobbe i Nav i tider som dette, sier han.

Også pensjonerte ansatte kan komme til å bli spurt om å jobbe ekstra i en periode, i tillegg til at regjeringen setter av mer penger til Nav.

IT-problemer

IT-systemene i Nav har i ulike sammenhenger voldt besvær og hodebry for forvaltningen og politikerne i en årrekke. Også denne gang.

I går skrev Nationen at IT-systemene ennå ikke er i stand til å betale ut dagpenger i tråd med de nye permitteringsreglene.

Når en saksbehandler i Nav skal gjøre utbetalinger til noen på dagpenger, så har IT-systemene visse sperrer. Hvis en utbetaling bryter med forutsetningene i folketrygdloven vil den ikke bli godtatt. Da sendes ikke pengene ut, skrev avisa.

Systemet vil ifølge Nationen sperre utbetalingen fordi det i henhold til dagens regelverk egentlig er arbeidsgiver, og ikke Nav, som skal betale permisjon på tredje dag.

- NAV jobber på spreng for å behandle et enormt antall søknader og for å få nytt regelverk på plass. Alle skal få det de har krav på, men det vil ta noe tid før alt er på plass, sier Røe Isaksen.

Han sier det kan bli aktuelt å utvikle helt nye systemer og bruke eksterne konsulenter i arbeidet.

Hele Norges coronakart