Pengene står ubrukt

Hundrevis av millioner samlet inn til tsunamiofre er ikke brukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ett år etter flodbølgekatastrofen som tok livet av ca. 220.000 mennesker, står store deler av de innsamlede midlene til ofrene ubrukt.

Norges Røde Kors har bare brukt en tredjedel av pengene som ble samlet inn. 265 millioner kroner står fremdeles på organisasjonens konto, melder NRK

- Det vil ta åresvis å reparerer skadene fra denne katastrofen, sier kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors, Bernt Apeland.

Apeland lover at midlene vil komme fram. Selv om organisasjonen har planer og midler til tsunamiprosjekter de neste fem årene, har de 158 millioner de ikke vet hva de skal bruke til enda.

- Brukes ikke til andre katastrofer

Ifølge NRK har ingen av de humanitære organisasjonene som driver hjelpearbeid i de flodbølgerammede områdene overført midler til andre kriseområder.

- Det har med tillit å gjøre. Pengene ble gitt i den tillit at vi skulle bruke dem på de som ble rammet av denne katastrofen, uttaler generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken.

Norge var det landet som ga mest tsunamihjelp per hode, omkring 380 kroner. Også fra det offentlige ble det gitt store beløp. Etter flomkatastrofen 2. juledag bevilget den norske regjeringen 1,2 milliarder i hjelp til de rammede landene.

OFRE FOR TSUNAMIEN: En mor bærer sitt lille barn i ruinene av deres hjem i Galle på Sri Lanka, etter at flodbølgen rammet 26. desember 2004. Nå viser det seg at store deler av midlene som ble samlet inn etter katastrofen, står ubrukt på hjelpeorganisasjonenes kontoer. Foto. EPA/RAK
OFRE FOR TSUNAMIEN: En mor bærer sitt lille barn i ruinene av deres hjem i Galle på Sri Lanka, etter at flodbølgen rammet 26. desember 2004. Nå viser det seg at store deler av midlene som ble samlet inn etter katastrofen, står ubrukt på hjelpeorganisasjonenes kontoer. Foto. EPA/RAK Vis mer

Også tidligere har det vist seg at penger står ubrukt. Et halvt år etter katastrofen ble det avdekket at store deler av pengene fra den norske regjeringen var ubrukt av Verdensbanken som skulle fordele midlene.

Mislykket hjelpeinnsats

Det har også blitt stilt spørsmålstegn ved om norske hjelpeorganisasjoner har brukt midlene på best mulig måte i gjenoppbyggingen av de rammede områdene.

- I den tidligere statsministerens valgkrets i Sri Lanka bygges det fem ganger så mange hus som det som ble ødelagt av flodbølgen, skriver Hans Skotte som er forsker ved NTNU, i en kronikk i Dagbladet rett før jul.

Skotte mener endel av hjelpearbeidet har vært preget av manglende profesjonalitet.

Sørger

2. juledag var det nøyaktig ett år siden flodbølgen rammet. Dagen var preget av minnemarkeringer, både blant befolkningen, og utlendinger som mistet sine kjære og hadde reist tilbake.

- VIL TA ÅREVIS: Skadene vil ta mange år å rette opp, mener kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors Bernt Apeland.
HJELPESENDINGER: Over hele verden reagerte folk med medfølelse og generøsitet da flodbølgene rammet. Nødhjelp ble raskt sendt til de rammede områdene.
MINNES ETT ÅR SENERE: En mor og en sønn holder rundt hverandre under minnestunden på Pakarang-stranda i Thailand.