Pengene stinket

En bankfunksjonær mente det luktet mugg av pengene som Bjørn Steinar Lien satte inn på egen konto, og ringte Økokrim. Dermed ble Lien dratt med til politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene som Drøbak-mannen satte inn på kontoen er nå oversendt Kriminalpolitisentralen (Kripos) i Oslo i påvente av en analyse.

- Politiet og banken trodde pengene jeg satt inn var gravd opp etter et bankran eller narkotika-handel siden det luktet mugg av dem. Men lukta stammer fra en geiteskinnspung jag oppbevarte pengene i, sier en opprørt Lien til Dagbladet.

Han er daglig leder i en Drøbak-bedrift, og mener at saken tross sin komikk er så alvorlig at han velger å gå ut med den.

Truet av politiet

Det var for en drøy uke siden at politiet kom busende inn på kontoret til Lien foran alle hans ansatte, og forlangte at han skulle bli med ned på stasjonen for å avhøres. Jeg prøvde å fortelle dem at jeg hadde to viktige møter i Oslo samme dag, men det tok de ingen notis av.

«Vi har våre metoder for å få deg med», truet de da jeg prøvde å forklare dem situasjonen, sier Lien.

På Frogn lensmannskontor ble Lien fortalt at han var anmeldt for forsøk på hvitvasking av penger. Han ble bedt om å redegjøre for de to innskuddene han hadde gjort tidligere. Det ene husket han umiddelbart, det andre ba han om tid til å sjekke opp fordi pengene kom fra flere hold. Da ble avhøret med ett mer aggressivt, ifølge Lien.

Bokstavelig talt

- Politimannen fortalte at bankfunksjonæren hadde ringt Økokrim fordi hun mente det luktet mugg av pengene.

«Mener du at det bokstavelig talt luktet mugg av pengene», spurte jeg.

«Ja», svarte politimannen.

Dermed måtte Lien svare på om det var oppgravde narkotika- eller ranspenger han hadde satt inn.

- Dette er tragikomisk fordi banken og politiets iver grenser til det absurde, og alvorlig fordi det sier noe om den mistenkeliggjørelsen man blir utsatt for når man bruker kontanter, sier Lien til Dagbladet.

MUGGLUKT? Denne lommeboka i geiteskinn er årsaken til Bjørn Steinar Liens problemer. - Klart jeg ser komikken i dette. Men saken har en alvorlig side også, sier han.