- Pengene var sponsor-midler til bilsport

Korrupsjonstiltalt politimann (52) forklarte seg om mistenkelig henting av 46-åringen i fengsel.

HADDE AVTALE MED FENGSELET: Den 52 år gamle tiltalte politiførstebetjenten sier han hentet næringslivslederen (46) åtte ganger fra Trøgstad fensgel mens han sonet en dom. Tiltalte står fast på at det var bare for å hjelpe og at det lå en vanntett avtale med fengselet bak. Innholdet i denne er foreløpig ikke kjent. Foto: Arnljot Bringedal
HADDE AVTALE MED FENGSELET: Den 52 år gamle tiltalte politiførstebetjenten sier han hentet næringslivslederen (46) åtte ganger fra Trøgstad fensgel mens han sonet en dom. Tiltalte står fast på at det var bare for å hjelpe og at det lå en vanntett avtale med fengselet bak. Innholdet i denne er foreløpig ikke kjent. Foto: Arnljot BringedalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): To polititopper på 52 og 57 år møtte i dag i Oslo tingrett, tiltalt for blant annet grov korrupsjon etter at de skal ha mottatt rundt 75 000 kroner av en næringslivsleder (46) for at de skulle hente ham ut av Trøgstad fengsel slik at han kunne foreta private gjøremål.

52-åringen er også tiltalt for å ha mottatt 135 000 kroner mot at han ga 46-åringen taushetsbelagte opplysninger i etterforskningen mot ham. 52-åringen forklarte seg i retten i dag.

Drømte om 24 timers løp
Mannen forklarte at han ble kjent med 46-åringen på midten av 90-tallet da han var med å utvikle et prosjekt for hundetjenesten i Oslo politidistrikt. Næringslivslederen var involvert i et byggeprosjekt om saken.

- Vi utviklet et slags vennskap, men vi hadde ikke mye omgang. Vi har vært på byen en gang sammen tidligere og jeg har besøkt ham på båten hans et par ganger. Det er snakk om kontakt på telefon, sms og e-post, forklarte 52-åringen i Oslo tingrett.

Politiførstebetjenten forklarte at han hadde en lidenskap for motorsport og billøp. Han var del av racingteam, men forsøkte å starte for seg selv i 1999. Da trengte han sponsorer. Drømmen var å kjøre et av de legendariske 24-timers løpene, som for eksempel Nürburgring i Tyskland.

- Han (46-åringen red.anm.) var en av sponsorene til teamet. Å få sponsorer handler ikke om resultater, men om bekjentskaper, sa 52-åringen i retten, og understreket at det var et av mannens selskaper som sponset og ikke han personlig.

- Utbetalinger og fengsel samtidig
Aktor Johan Martin Welhaven fra Spesialenheten, som er aktor i saken, legger ikke skjul på at det er sponsoravtaler i saken.

- Det som er spørsmålet er om han ville hentet ham i fengsel dersom det ikke forelå sponsing til ham. Dette må også ses i sammenheng med at tidspunktet for utbetalingene skjedde da 46-åringen satt i fengsel, sier Welhaven til Dagbladet.

Han legger til at det er interessant å spørre seg om motivet for å hente ham ut av fengsel var en frykt for at næringslivslederens økonomi skulle svekkes og at han dermed ikke kunne sponse motorsport-interessene til 52-åringen lengre.

Dette avviste 52-åringen at var motivet.

FORSVARER 52-ÅRINGEN: John Christian Elden.
 Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FORSVARER 52-ÅRINGEN: John Christian Elden. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Ville bare hjelpe
- Penger han har betalt til meg har vært sponsorpenger. Det har ingenting med at jeg har hentet ham i fengsel noen ganger, sa han.

På gjentatte spørsmål fra aktor Johan Martin Welhaven om motivene bak hentingen i fengselet, står tiltalte fast på at han ikke har gjort noe i ond gjerning.

- Han var fortvilet etter dommen og da han ble innkalt til å sone hadde han mange ansatte og prosjekter han fryktet at skulle gå tapt. Jeg ønsket å hjelpe ham. Jeg rådet ham til å søke om å utsette soningen, men fikk avslått dette, forklarte han.

Avtale med Trøgstad fengsel
Dermed henvendte han seg til en kollega. Og det er her den andre tiltalte politimannen (57) kommer inn i saken, ifølge 52-åringen. Han kjente nemlig en person høyt oppe i Kriminalomsorgen som han spurte til råds. 57-åringen skal forklare seg for Oslo tingrett senere.

- Det kom i gang en avtale med Trøgstad fengsel om at jeg og NN (57-åringen red.anm.) kunne hente ham slik at han kunne få gjort jobben sin. Jeg hentet ham ut av fengsel til sammen åtte ganger, forklarte 52-åringen.

Den andre tiltalte skal ha hentet ham to ganger. Spesialenheten mener det dreier seg om 11 tilfeller.

- Jeg har oppfattet det som en vanntett, ærlig og redelig avtale. Det har aldri vært snakk om å motta noe som helst betalinger. Jeg har dokumentert alle hentingene i kjørebøkene mine i forbindelse med jobben, forklarte 52-åringen, som opplyste at han som regel hentet ham i politiklær, men uten den hensikt for å forlede fengselet til å tro at han hentet mannen i forbindelse med politijobben, som for et eksempel transport til et avhør.

Ekskona tipset
Det var kvinnen som sørget for at den 46 år gamle mannen endte i fengsel som tipset politiet om det som Spesialenheten mener er ulovlig henting fra fengselet.

MENER DET ER KORRUPSJON: Aktor Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker konfronterte tiltalte med en rekke e-post-korrespondanse der han mener tiltalte avslører seg selv.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MENER DET ER KORRUPSJON: Aktor Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker konfronterte tiltalte med en rekke e-post-korrespondanse der han mener tiltalte avslører seg selv. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

52-åringen er tiltalt for å ha mottatt 135 000 kroner fra 46-åringen for å lekke taushetsbelagt informasjon om etterforskningen mot ham.

- Jeg så ved en anledning en rapport der denne kvinnen forklarte at 46-åringen kom seg unna alt og at han hadde to politikompiser som hjalp ham. Jeg ble ikke urolig av dette og vurderte aldri at dette kunne bli oppfattet som korrupsjon. Jeg har aldri tenkt på at sponsormidlene kunne bli koblet til dette, forklarte 52-åringen, som innrømmer at han har vært i politiets systemer og sjekket hva politiet etterforsker rundt mannen.

- Brøt ikke taushetsplikten
Aktor Johan Martin Welhaven konfronterte mannen med en rekke e-poster mellom de to der det kommer fram at 46-åringen uttrykker at han er fortvilet og hvor han spør etter detaljert informasjon om han selv. 52-åringen gir en rekke opplysninger om flere saker 46-åringen har vært involvert i.

- Jeg ga ham bare offentlig informasjon og aldri taushetsbelagte opplysninger. Han hadde noja og jeg syntes det var greit. Jeg har vurdert informasjonen hele tiden og føler ikke jeg har brutt taushetsplikten, forklarte han.

- Gråtepute
46-åringen bodde deler av tiden i forkant av soningene i Malaga i Spania. 52-åringen fortalte at mannen var svært opprørt, fortvilet, desperat og at han derfor fryktet for hva han skulle gjøre med seg selv.

- Jeg var hans gråtepute i gåsetegn, forklarte 52-åringen.

- Nedverdigerende
Etter at aktor var ferdig med sin flere timer lange utspørring, fikk forsvarer John Christian Elden ordet. Et viktig tema var hvordan 52-åringen ble pågrepet av sine egne kolleger.

- Jeg ble lurt til å komme tidlig på jobben. Da pågrep de meg og jeg ble etter hvert sendt til Hamar, fortalte han.

Han ble senere satt på en glattcelle, noe han fant svært vanskelig.

- Mens jeg satt der kom det 17 forskjellige politifolk innom og spurte om jeg ønsket kaffe eller noe annet. Alle ville se politimannen sittende på en glattcelle. Det var svært nedverdigerende, forklarte han.