Penger eller sultedød

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 13 millioner mennesker trues av sultedøden i Afrika. Verdens matvareprogram, WFP, har bedt verdens land om fire milliarder kroner i støtte. Foreløpig har de bare mottatt en milliard. Nå roper både WFP og Det internasjonale Røde Kors et varsku.
  • Norge spiller en viktig rolle i det gigantiske hjelpeprosjektet til det sørlige Afrika. Forsvaret har donert mer enn to hundre terrenggående lastebiler som med økonomisk støtte fra UD nå fraktes til Durban i Sør-Afrika. Norges Røde Kors har ansvaret for å levere disse kjøretøyene. Men foreløpig ser det altså ut som om man har flere biler enn mat.
  • Matvarehjelpen må nå de sultrammede før regntida setter inn. Det er viktig å komme sultedøden i forkjøpet, men dessverre viser det seg nok en gang at nødrop ikke er nok. Det virker som om det såkalte verdenssamfunnet ikke reagerer ordentlig før sultofrene er så utmagrede at livene deres ikke står til å redde. De manglende bevilgningene til det sørlige Afrika er heller ikke noe unikt. Verdens matvareprogram slet like mye for å få penger til sultrammede afghanere sist vinter. Både Afghanistan og andre land har også opplevd at løfter om økonomiske bevilgninger er en ting, utbetalinger noe helt annet. På giverlandskonferanser står deltakerne i kø for å love, men det går ikke like lett når sjekkene skal skrives ut.
  • Norges Røde Kors og WFP fortjener all støtte for arbeidet de nå har satt i gang i Afrika. Det er også viktig at den norske opinionen støtter opp om dette arbeidet. Sultkatastrofen har forskjellige årsaker. Sviktende avlinger er den viktigste grunnen, men i noen av landene må også korrupte regimer og krig ta sin del av skylda. Det positive er at en del krefter i Afrika begynner å sette søkelyset også på egne feil.
  • Men nå handler det først og fremst om å vinne kampen mot den umiddelbare sulten. Og denne gangen skal ingen påstå at man ikke var advart på forhånd.