Penger fra Kadhafi kan knekke Sarkozy

Nicolas Sarkozy anklages i flere vitnemål for å ha mottatt 50 millioner euro i ulovlig støtte fra Libya til valgkampen i 2007.

SAMARBEID: Nicolas Sarkozy var på statsbesøk i Libya hos Moammar Kadhafi i 2007, like etter at han var valgt til president i Frankrike. Skjedde det med pengehjelp fra Kadhafi? Det er spørsmålet som kan avgjøre det videre politiske livet til Sarkozy. Bak dem står et hus som ble bombet av USA i 1986, hvor ei av Kadhafis døtre døde. Foto: AP / Scanpix / Michel Euler
SAMARBEID: Nicolas Sarkozy var på statsbesøk i Libya hos Moammar Kadhafi i 2007, like etter at han var valgt til president i Frankrike. Skjedde det med pengehjelp fra Kadhafi? Det er spørsmålet som kan avgjøre det videre politiske livet til Sarkozy. Bak dem står et hus som ble bombet av USA i 1986, hvor ei av Kadhafis døtre døde. Foto: AP / Scanpix / Michel Euler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president fra 2007 til 2012, kaller anklagene mot seg om støtte fra Libya for «goteske og latterlige». Hans støttespillere minner om at han var den ivrigste av alle de vestlige lederne når det gjaldt å sette inn utenlandske luftstyrker over Libya i 2011 og dermed til slutt å avsette Moammar Kadhafi.

Men de to etterforskningsdommerne Emmanuelle Legrand og René Cros sitter nå med flere vitnemål som taler mot Sarkozy. De kommer fra politikere som omga den eneveldige tidligere lederen i Libya, Moammar Kadhafi, og fra personer i Overgangsrådet som overtok etter hans fall. Opplysningene kommer også fra journalister og en fransk ambassadør.

Dersom disse anklagene kan bevises vil det være helt ødeleggende for et videre politisk liv for Sarkozy.

Memorandum
I mars og april 2012 offentliggjorde nettavisa Mediapart artikler som bygde på et dokument som de hadde fått av libyske kilder. Det var skrevet på arabisk og datert i desember 2006. Der bekreftet Libyas etterretningstjeneste at det fantes en «prinsipp-avtale» om å hjelpe Sarkozy med å erobre Elysée-palasset. Det var undertegnet av Moussa Koussa, som i 15 år ledet Kadhafis etterretningstjeneste i utlandet, og som mistenkes for å ha vært hjernen bak da flyet over Lockerbie i Skottland i 1988 og et fransk fly over Niger i 1989 ble sprengt i lufta.

Sarkozy ble dengang rasende og gikk til søksmål mot nettavisa og de to journalistene som hadde skrevet artiklene. Og sosialistene kunne bare nyte oppstyret.

50 millioner euro
Memorandumet hadde som overskrift «Vilkår for å finansiere valgkampen» og de to bokstavene «NS», som man tror betyr Nicolas Sarkozy.  Det nevnes et «beløp på 50 millioner euro».

Skrivet omtaler et møte i oktober 2005, hvor daværende direktør for Libyas hemmelige tjenester, Abdallah Sausi, og presidenten i Libyas Fond for Afrikanske Investeringer, Bachir Saleh, deltok. Fra fransk side deltok angivelig to nøkkelpersoner fra laget til Sarkozy, Brice Hortefeux og Ziad Takieddine. Den første omtaltes som «BH», og det nevnes også selskaper som skulle tilhøre «BH» i Panama og en bank i Sveits.

Hortefeux har alltid nektet for å ha deltatt på møtet. Han var innenriksminister under president Sarkozy. Takieddine er en forretningsmann som var døråpner for Sarkozy i Libya.

Helt til 2009
Bachir Saleh, som også var stabssjef og kasserer for den libyske lederen, er den som skal ha stått for å overføre pengene. Da Kadhafi seinere falt etter vestlige lands luftkrig mot Libya, fikk Saleh opphold i Frankrike, til tross for at han var etterlyst av Interpol.

Mohamed al Magariaf, som var president i Nasjonalkongressen og Libyas statssjef fra august 2012 til mai 2013, omtaler støtte fra Kadhafi til Sarkozy i boka «Min kamp for friheten»: «Ja, Kadhafi finansierte valgkampen til Sarkozy i 2007 og han fortsatte å finansiere ham seinere fordi det var ei siste utbetaling i 2009.»

Ambassadør
Dommerne har avhørt ambassadør François Gouyette, som ledet den franske ambassaden i Libya mellom januar 2008 og februar 2011. I avhøret har han sagt at ei av hans kilder i Libya den gang bekreftet de samme anklagene mot Sarkozy. Gouyette er nå fransk ambassadør til Tunisia.

Baghdadi Ali al Mahmoudi, tidligere statsminister under Kadhafi, som var fengslet i Tunisia, har gjennom sin advokat, Bechir Essid, bekreftet pengegavene fra Libya til Sarkozy. Før han i 2012 ble utlevert til Libya uttalte han i en tunisisk domstol at han hadde «som statsminister overoppsyn med saksmappa om finansiering av valgkampen til Sarkozy fra Tripoli».

Tolken
Moftah Missouri, som var Kadhafis personlige tolk med rang av ambassadør, og også statsråd, har bekreftet at dokumentet som var undertegnet av Moussa Koussa er ekte. Missouri ses for øvrig midt mellom Sarkozy og Kadhafi på et bilde fra 25. juli 2007 da Sarkozy besøkte den libyske lederen i palasset Bab Azizia i Tripoli.

Saif al Islam, den foretrukne sønnen til Kadhafi, fortalte om utbetalingene til Sarkozy i et intervju med Euronews i 2011. Han er nå arrestert, og han har seinere ikke lagt fram alle de detaljene som han påsto han kunne legge fram.

Flere saker
Akkurat nå kunne partiet til Sarkozy, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), sårt trenge en rik velgjører. Partiets gjeld har kommet opp i 80 millioner euro, ikke minst fordi valgkampen til Sarkozy i 2012 ble skrekkelig dyr. UMP er ikke i stand til å betale sine regninger, i praksis konkurs. Partiet er også under etterforskning for dette og for å ha overskredet lovens tak på hvor mye man har lov til å bruke på en valgkamp.

Samtidig er Sarkozy siktet for et annet forhold som gjelder maktmisbruk og forsøk på å påvirke rettsvesenet. Fra en generaladvokat i Kassasjonsretten skal han ha fått hemmelige opplysninger om hvordan etterforskere arbeidet med anklager mot ham om ulovlig pengestøtte i valgkampen fra Frankrikes rikeste kvinne, Liliane Bettencourt. Til gjengjeld skulle Sarkozy hjelpe generaladvokaten med å få en god jobb i fyrstedømmet Monaco.

TOLKEN: Tolken og ambassadføren Moftah Missouri mellom de to presidentene Nicolas Sarkozy og Moammar Kadhhafi ved kakebordet i palasset Bab Azizia i Tripoli 25. juli 2007. Foto: REUTERS / Scanpix / Pascal Rossignol
TOLKEN: Tolken og ambassadføren Moftah Missouri mellom de to presidentene Nicolas Sarkozy og Moammar Kadhhafi ved kakebordet i palasset Bab Azizia i Tripoli 25. juli 2007. Foto: REUTERS / Scanpix / Pascal Rossignol Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer