Penger fra Kadhafi kan knekke Sarkozy

Nicolas Sarkozy anklages i flere vitnemål for å ha mottatt 50 millioner euro i ulovlig støtte fra Libya til valgkampen i 2007.

SAMARBEID: Nicolas Sarkozy var på statsbesøk i Libya hos Moammar Kadhafi i 2007, like etter at han var valgt til president i Frankrike. Skjedde det med pengehjelp fra Kadhafi? Det er spørsmålet som kan avgjøre det videre politiske livet til Sarkozy. Bak dem står et hus som ble bombet av USA i 1986, hvor ei av Kadhafis døtre døde. Foto: AP / Scanpix / Michel Euler
SAMARBEID: Nicolas Sarkozy var på statsbesøk i Libya hos Moammar Kadhafi i 2007, like etter at han var valgt til president i Frankrike. Skjedde det med pengehjelp fra Kadhafi? Det er spørsmålet som kan avgjøre det videre politiske livet til Sarkozy. Bak dem står et hus som ble bombet av USA i 1986, hvor ei av Kadhafis døtre døde. Foto: AP / Scanpix / Michel Euler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president fra 2007 til 2012, kaller anklagene mot seg om støtte fra Libya for «goteske og latterlige». Hans støttespillere minner om at han var den ivrigste av alle de vestlige lederne når det gjaldt å sette inn utenlandske luftstyrker over Libya i 2011 og dermed til slutt å avsette Moammar Kadhafi.

Men de to etterforskningsdommerne Emmanuelle Legrand og René Cros sitter nå med flere vitnemål som taler mot Sarkozy. De kommer fra politikere som omga den eneveldige tidligere lederen i Libya, Moammar Kadhafi, og fra personer i Overgangsrådet som overtok etter hans fall. Opplysningene kommer også fra journalister og en fransk ambassadør.

Dersom disse anklagene kan bevises vil det være helt ødeleggende for et videre politisk liv for Sarkozy.

Memorandum I mars og april 2012 offentliggjorde nettavisa Mediapart artikler som bygde på et dokument som de hadde fått av libyske kilder. Det var skrevet på arabisk og datert i desember 2006. Der bekreftet Libyas etterretningstjeneste at det fantes en «prinsipp-avtale» om å hjelpe Sarkozy med å erobre Elysée-palasset. Det var undertegnet av Moussa Koussa, som i 15 år ledet Kadhafis etterretningstjeneste i utlandet, og som mistenkes for å ha vært hjernen bak da flyet over Lockerbie i Skottland i 1988 og et fransk fly over Niger i 1989 ble sprengt i lufta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer