Penger i bytte for øl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengeflytterne på Oslo Børs jublet til meldingen om at Orkla selger sine aksjer i danske Carlsberg Breweries. Orkla-aksjen for i været etter at selskapet hadde omsatt norske bryggerier og en mer enn hundre år gammel norsk industrihistorie for 17,5 milliarder kroner. En av Orklas nye og mektige menn, matmilliardæren Stein Erik Hagen, håver alene inn 430 millioner kroner på salget. Han er Orklas tredje største eier med sju prosent av aksjene og har de siste åra, sammen med tidligere storaksjonær Christen Sveaas, presset på for en kursendring i Orkla. Nå har han fått penger i bytte for øl, arbeidsplasser og kontroll over en norsk tradisjonsrik industri.

Orklas ansatte og de som er opptatt av langsiktig industriutvikling, jubler naturlig nok ikke. De fordømmer salget og mener det er uttrykk for en kortsiktig finansiell tenkning. Delvis innrømmer Orkla-ledelsen dette. Salget av aksjene var ifølge konsernsjef Finn Jebsen ikke den ønskede løsning. «Orkla hadde fortrinnsvis ønsket å utvikle sin industrielle posisjon i CB videre,» sier konsernsjefen. Bakgrunnen for salget var uoverensstemmelser mellom Orkla og Carlsbergfondet, som er den dominerende eieren i danske Carlsberg. Orkla-ledelsen vurderte å kjøpe ut danskene, men hevder at det ikke lot seg gjøre. Også på dette punktet er de ansatte av en annen oppfatning. De mener en videreføring av dagens eierfordeling ville vært et langt bedre alternativ enn salg.

Bare det faktum at danskene nektet å selge og lyktes med å tvinge Orkla til å selge, viser at Orkla hadde et valg. Salget varsler en ny linje fra et selskap som framfor noen har vært forbundet med langsiktig eierskap og bygging av industriell virksomhet. I år 2000 inngikk Orkla en avtale med CB for 50 år, med mulighet til forlengelse. At man selger før det er gått fire år, er ødeleggende for selskapets troverdighet. For alle dem som har vært med på å utvikle selskapet og bryggerivirksomheten i Norge, må det føles som et svik å se at Orkla-ledelsen, som en følge av salget, strør ut fem milliarder kroner i ekstraordinært utbytte til eierne.