Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Penger i grenseland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oslo tingrett avsa nylig en dom som kan komme til å få stor prinsipiell betydning. Tre irakere som er bosatt i Norge, var tiltalt for blant annet å ha smuglet penger ut av Norge og for brudd på FN-boikotten av Irak. Men tingretten frikjente dem på alle punkter. Påtalemyndigheten synes å ha innsett sitt nederlag. Ifølge Aftenposten har den godtatt dommen, og bare anket punktet som gjelder brudd på FN-boikotten.
  • Det er ingen strid om hva som er skjedd: De tre irakiske kurderne har gjennom private nettverk overført om lag 20 millioner kroner til Nord-Irak. Men tingretten mente at siden det ikke er mulig å overføre penger på andre måter, kan virksomheten ikke sies å være straffbar. Det ville bryte ned økonomien i området. De tiltalte hadde heller ikke hatt egen økonomisk vinning.
  • Rett over påske står fire nordmenn av somalisk opprinnelse tiltalt for tilsvarende virksomhet. Via det såkalte hawala-systemet, der pengeoverførslene baseres på tillit, noe som er det eneste mulige der det ikke finnes banker, skal de ha overført 35 millioner kroner til Somalia. Selv hevder de at dette er hjelp til fattige i området. Økokrim mener at de har hvitvasket penger. Det hører med at Amnesty og Røde Kors er hyppige brukere av hawala-systemet rundt om i verden.
  • De fire ble arrestert rett etter 1. september 2001 og var opprinnelig tiltalt for å ha finansiert terrorvirksomhet. Den tiltalen er nå frafalt. Det er oppsiktsvekkende, fordi det viser hvor uforholdsmessig raske politiet var med å tiltale mennesker for terrorisme. Dette skulle i seg selv få betydning for håndteringen av de såkalte terrorlovene. Men det prinsipielt viktige ved frifinnelsen av de irakiske kurdere ligger et annet sted.
  • Aldri tidligere har noen i den vestlige verden stått tiltalt for å ha benyttet hawala-systemet for pengeoverføringer. I Oslo står derfor et helt system til doms. Det bidrar til å livnære store, fattige befolkningsgrupper. Den avsagte dommen i Oslo tingrett bør få stor betydning for vurderingen av systemets lovlighet, og kanskje også for reglene for pengeoverføringer til utlandet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media