Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Penger i madrassen, 42 000 dokumenter, 170 vitner, 16,8 jukse-millioner og åtte tiltalte

Rettssaken mot åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme starter i Haugesund i morgen.

RETTSSAKEN I HAUGESUND: De åtte tidligere lederne og ansatte i SOS Rasisme er tiltalt for grove bedragerier.
RETTSSAKEN I HAUGESUND: De åtte tidligere lederne og ansatte i SOS Rasisme er tiltalt for grove bedragerier. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasisme kalte seg «Nord-Europas største antirasistiske organisasjon» skrøt av 47 000 medlemmer, fikk besøk av kongeparet, møtte statsråder, hadde klippekort i media og ble oppringt av rektorer som ønsket aktivister til foredrag og verving.

Risikerer ni år I dag står åtte tidligere ledere og tillitsvalgte i SOS Rasisme tiltalt for grove bedragerier av til sammen 16,8 millioner kroner fra støtteordninger finansiert av staten og skattebetalerne fra 2007 til 2011. Størsteparten av pengene utbetalt de fire årene er vekk, men politiet har tatt millionbeslag i kontanter, bankkontoer og eiendom.

Tidligere leder Trond Thorbjørnsen og daglig leder Kjell Gunnar Larsen er i tillegg tiltalt for dokumentforfalsk, hvitvasking og økonomisk utroskap. For de to er den samlede strafferammen ni års fengsel.

- De tiltale har hatt ulike roller, men deltatt i en bevisst strategi for å få tilgang til statlige midler gjennom juks med medlemstall, sier statsadvokat Asbjørn Eritsland.

Rettssaken er ventet å vare i ti uker og skjer i Haugesund, der organisasjonens hovedkontor lå til konkursen i 2013. Ingen tiltalte erkjenner straffeskyld.

PENGER UNDER MADRASSEN: Da politiet ransaket tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens hjem, fant de over 60 000 kroner i kontanter under madrassen på en sofa og i en sekk i stua, ifølge politiets oversikt over beslaglagte gjenstander.
PENGER UNDER MADRASSEN: Da politiet ransaket tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens hjem, fant de over 60 000 kroner i kontanter under madrassen på en sofa og i en sekk i stua, ifølge politiets oversikt over beslaglagte gjenstander. Vis mer

- Det er en svært underlig tiltale. Den forutsetter at all støtte for medlemmer eller kurs er bedrageri. Vi vil føre bevis for det motsatte, sier Larsen advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Aktoratet vil argumentere for at det omfattende medlemsjukset gjør at organisasjonen ikke skulle fått noen av pengene de fikk utbetalt i fireårsperioden. Elden og tiltalte vil ventelig føre bevis for at mye av aktiviteten og medlemmene kvalifiserte til støtte, og at de tiltalte ikke kan holdes ansvarlige for verken andres feil eller beløpene i tiltalen.

Nekter skyld Ledere og ansatte i SOS Rasisme har med få unntak stått fast på at de var uskyldige. Flere ganger har «nazister» og media blitt utpekt som skyldige for at organisasjonen har havnet i et kritisk søkelys.

De tiltalte har også bakgrunn i det kommunistiske mikropartiet Tjen Folket, som vil bruke vold og våpen for å gripe makta. Larsen grunnla partiet offisielt i 1997. Medtiltalte Henrik Ormåsen leder partiet og var lenge organisasjonssekretær i SOS Rasisme. Sammen med tidligere nestleder Kenneth Fuglemsmo har de i flere år utgjort kjernen av en lojal krets i SOS Rasisme og Tjen Folket som opptrer samlet utad.

«Svømme som fisken i vannet» I Tjen Folket er dekknavn, hemmelige celler og kryptert kommunikasjon for å sikre seg mot overvåking er dagligdags, ifølge tidligere medlemmer og interne eposter. Dagbladet avslørte i 2010 hvordan et flertall av ledelsen og de ansatte med høyest lønn var fra Tjen Folket.

Ifølge et internt foredrag i kommunistpartiet gikk den brede ungdomsorganisasjonen under kodenavnet «honning», og ble drevet som en frontorganisasjon der Tjen Folkets medlemmer kunne «svømme som fisken i vannet».

- Forbindelsen mellom SOS Rasisme og Tjen Folket blir en del av rettssaken, sier aktor i saken, politiadvokat Hallvard Bjørndal til Dagbladet.

Gikk til politiet Politiet åpnet etterforskning mot SOS Rasisme og Larsen i november 2011. I januar 2012 sprakk den sterke lojaliteten blant ledere og ansatte i SOS Rasisme, noe som ble avgjørende for etterforskningen. Mangeårig ansatt og tillitsvalgt Bård Eskild Frantzen forlot SOS Rasisme i 2012. Frantzen gikk selv til politiet og Dagbladet og fortalte hvordan han og andre i SOS Rasisme rapporterte inn for høye medlemstall og falske studiegrupper for å melke støtteordninger.

- Så lenge jeg har jobbet i SOS Rasisme har jeg vært vitne til organisert økonomisk kriminalitet med millioner av kroner. Det må det ryddes opp i. Jeg vet jeg risikerer en fengselsstraff, men velger likevel å fortelle. Kanskje andre nå tør det samme, sa Frantzen til Dagbladet i februar 2012.

Etter at Frantzen stod fram fikk han følge av to ynge aktivister som hoppet av.

Les: - Vi brukte svarte lønninger og AUF-metoden

Politiets kronvitner Politiet betegner avhørene og vitneprovene deres som viktig for både etterforskningen og rettssaken.

- Frantzen har stått frem og forklart seg om det indre liv i SOS Rasisme. Han kjenner til systemet og hvordan det fungerer og han har gitt oss tilgang til opplysninger som har gjort det mye lettere å bygge saken. Det har hatt stor betydning for å komme i mål, sier Bjørndal til Dagbladet.

Frantzen er tiltalt i saken på bakgrunn av sin egen forklaring og skal møte i Haugesund tingrett. De to yngre aktivistene ble domfelt tidligere denne uka for henholdsvis grovt uaktsomt bedrageri og forsettelig bedrageri. I dommen beskrives juks med studiestøtte på «dugnad» og personer i den tidligere ledelsen i SOS Rasisme navngis som ansvarlige.

Dømt i sivile søksmål Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks sommeren 2010. Året etter ble organisasjonen dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner pluss saksomkostninger. Dommen peker på folk blant ledelsen og ansatte i SOS Rasisme:

«Som retten har påpekt flere ganger tidligere, måtte de sentrale personene i SOS Rasisme ha vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.»

I 2012 ble organisasjonen på nytt dømt til å betale 6,8 millioner kroner til Barne- og likestillingsdepartementet.

Bevisene Siden Dagbladet avslørte medlemsjukset i 2010, har aktivister ødelagt flere tusen dokumenter og en rekke pc-er som kunne inneholdt viktig bevismateriale. Det er blitt brent i ovner, kastet på søppeldynga og dumpet i elver utenfor Oslo. Likevel mener politiet de har nok beviser for å få fellende dommer.

Da politiet ransaket Larsen hus i 2014, tok de beslag i en pc. Den ble overlevert datateknikere i politiet, som fant titalls tusen eposter, chatter og interne dokumenter. Nå står det sentralt i politiets prosedyre under rettssaken.

- Datafunnene er en del av bevisgrunnlaget, mer kan jeg ikke si om det, sier politiadvokat Hallvard Bjørndal til Dagbladet.

I tillegg har politiet heftelser og beslag i ulike bankkontoer disponert av Larsen og hans samboer, som tidligere har ledet SOS Rasisme, på tilsammen 2,8 millioner. Politiet mener pengene kan settes i sammenheng med bedrageriene. Under madrassen og i en sekk på stua fant politiet over 60 000 kroner i kontanter, viser en beslagsoversikt Dagbladet har sett.

Pengebeslaget hos Larsen besto hovedsaklig av 1000-lapper. Elden har ikke besvart Dagbladets henvendelser om pengebeslagene politiet gjorde hos Larsen.

SAKENS KJERNE: Den enorme veksten i antall medlemmer og støtteutbetalinger på 2000-tallet er sakens kjerne i rettssaken som starer i Haugesund i morgen. Grafikk: Nyhetsgrafikk
SAKENS KJERNE: Den enorme veksten i antall medlemmer og støtteutbetalinger på 2000-tallet er sakens kjerne i rettssaken som starer i Haugesund i morgen. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Totalt 42 000 sider med dokumentasjon skal legges fram under rettssaken. I tillegg regner politiet med at det skal føres opp mot 170 vitner.

Trusler og vold Siden avhopperne stod fram og fortalte om forholdene i SOS Rasisme og Tjen Folket har de opplevd et sterkt press. Frantzen havnet på legevakta med hodeskader etter et slagsmål på et bibliotek i Oslo. To landsstyrerepresentanter i SOS Rasisme ble siktet for volden, men saken henlagt.

Den yngste avhopperen som har fortalt politiet om juks med studietimer og pekt ut enkeltpersoner som han hevder ledet praksisen, har blitt utsatt for vold og trusler flere ganger, ifølge en dom fra Haugaland tingrett forrige uke.

- Vi har merket oss disse episodene. Vi har et sikkerhetsopplegg og har vurdert risiko rundt avvikling av saken, sier Bjørndal

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media