MYE MAKT: Kinas nye president president Xi Jinping trives med troppene, her under en lunsj i Guangzhou sør i Kina. Landet, som blir stadig mer offensiv i sin utenrikspolitikk - og agressiv i retorikken, knyttes til mange av de store spørsmålene i året som kommer. Foto: REUTERS/Xinhua/NTB-Scanpix
MYE MAKT: Kinas nye president president Xi Jinping trives med troppene, her under en lunsj i Guangzhou sør i Kina. Landet, som blir stadig mer offensiv i sin utenrikspolitikk - og agressiv i retorikken, knyttes til mange av de store spørsmålene i året som kommer. Foto: REUTERS/Xinhua/NTB-ScanpixVis mer

Penger, Midtøsten og en mann ved navn Xi

Dette blir de store utfordringene i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økonomiske krisen i USA og Europa står trolig aller øverst på de to ledernes dagsorden for neste år.

- Ikke noe «utenrikspolitisk» tema i 2013 vil ha så stor betydning for global økonomi, politikk og til sjuende og sist, sikkerhet, som spørsmålet om hvorvidt USA og Europa klarer å håndtere sine økonomiske kriser, sier Carnegie-forsker Jessica Mathews.

Harde forhandlinger mellom Demokrater og Republikanere har pågått i desember for å hindre at USA skulle gå utfor det såkalte budsjettstupet og bli rammet av automatiske kutt og en mulig ny økonomisk nedgangsperiode.

For Europa handler det meste fortsatt om å oppfordre til økonomisk disiplin og politisk vilje, skriver Mathews fra Carnegie Endowment for International Peace i artikkelen «Global Ten: Challenges and Opportunities for the president of 2013».

Verste over? Hun mener eurosonen må opprettholde den harde kuttpolitikken i utsatte land, som Hellas og Spania, unngå tilbakeslag i Frankrike og fortsette å jobbe for ny vekst.

Eurosonens bruttonasjonalprodukt ventes å krympe med 0,3 prosent neste år. Men direktør Jusin Vaisse ved Brookings Institution tror den verste fasen av eurokrisen er over.

KAPPLØP: Kinesiske krigsskip under en øvelse i oktober. Kina har nå verdens nest største forsvarsbudsjett etter USA, og skaper nå bekymring blandt naboer som Japan, Vietnam, Filippinene og Sør-Korea. Foto: AP/NTB-Scanpix
KAPPLØP: Kinesiske krigsskip under en øvelse i oktober. Kina har nå verdens nest største forsvarsbudsjett etter USA, og skaper nå bekymring blandt naboer som Japan, Vietnam, Filippinene og Sør-Korea. Foto: AP/NTB-Scanpix Vis mer

- Amerikanerne og markedene har konkludert med at euroen ikke kommer til å eksplodere. Ellers ville euroen falt, og vi ville ha sett kapitalflukt, sier han.

Den franske eksperten er ellers bekymret for hva den økonomiske nedgangen globalt kan få å si for Kina. En kraftig nedgang i Europas etterspørsel kan få «politiske, sosiale og geopolitiske konsekvenser i Kina», antyder han.

Kina og naboene For Kinas del er det ikke bare økonomien som gir den nye presidenten Xi Jinping hodebry. Eksperter frykter at de stadig økende spenningene mellom Kina og landets naboer om innflytelse og herredømme i Sør-Kinahavet skal føre til et våpenkappløp.

Tilsynelatende harmløse konflikter om avsidesliggende øygrupper kan blusse opp til å bli militære konflikter mellom Kina, Japan og Sør-Korea, frykter noen. USA har en militær allianse med Japan, men har hittil nektet å ta side.

Kinas naboer ser på USA som en balanserende militær og politisk makt overfor Kina, som ellers ville funnet det langt enklere å dominere regionen totalt, mener USAs tidligere forsvarsminister Harold Brown.

Iran og Syria Irans kjernefysiske program forblir også i 2013 «det brennende temaet» internasjonalt med «en rimelig stor mulighet for en alvorlig, regional storbrann», mener Brookings-forsker Vaisse.

IRAN: Irans atomprogram - fredelig ifølge landet selv - et våpenkappløp ifølge mange. Dette, og utviklingen av den «arabiske våren» gjør at Midtøsten også blir en av hovedsakene i 2013.Foto: AP / Isis/NTB-Scanpix
IRAN: Irans atomprogram - fredelig ifølge landet selv - et våpenkappløp ifølge mange. Dette, og utviklingen av den «arabiske våren» gjør at Midtøsten også blir en av hovedsakene i 2013.Foto: AP / Isis/NTB-Scanpix Vis mer

Mens stormaktene mener Iran utvikler kjernefysiske våpen, hevder iranerne selv at de bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram. Men Vaisse peker på at sanksjonslinjen nå har utspilt sin rolle, i og med at Iran går ufortrødent videre med sitt atomprogram.

Borgerkrigen i Irans naboland Syria har rast i to år, og foreløpig er spådommene om president Bashar al-Assads fall gjort til skamme. Men presset øker mot Assad, og hvis han faller, kan 2013 bli året hvor Syria må «starte på en lang og vanskelig politisk overgangsprosess», mener Mathews fra Carnegie.

2013 vil også gi flere svar på hvor mye som er igjen etter den arabiske våren. Ikke minst vil utviklingen i Egypt, hvor gapet mellom islamister og andre grupper vokste seg stadig større i 2012.
(NTB)

KRISE: Finanskrisen fortsetter ut i 2013 - og de store spørsmålene knytter seg til EUROEN, Kina, og USA. Foto: AFP/ARIS MESSINIS/NTB-Scanpix
KRISE: Finanskrisen fortsetter ut i 2013 - og de store spørsmålene knytter seg til EUROEN, Kina, og USA. Foto: AFP/ARIS MESSINIS/NTB-Scanpix Vis mer