Penger og regelendringer skal stanse bolignød

Kommunalminister Sylvia Brustad foreslår en rekke konkrete tiltak for å få bukt med bolignøden blant unge mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer penger til Husbanken, enklere plan- og bygningslov, flere etableringslån og mer bostøtte. Dette er kommunalminister Sylvia Brustad for å få slutt på bolignøden blant unge.

Mer penger til Husbanken

Hvor mye mer penger Husbanken vil få å rutte med, vil Brustad ikke tallfeste. Men hun vil at 50 prosent flere unge skal få etableringslån, enn det som er tilfelle i dag.

-Husbanken skal få større rammer. Jeg vet ikke hvor mye større de blir før statsbudsjettet behandles i oktober, sier kommunalminister Sylvia Brustad.

32 tiltak

Kommunalministeren la fram 17 statlige og 15 kommunale tiltak som skal ende i en solidarisk boligpolitikk. Kort oppsummert går de statlige tiltakene ut på at Brustad vil ha flere boliger i storbyene, mer penger til Husbanken, enklere plan- og bygningslov, samordning av den statlige boligpolitikken, samt at staten ikke alltid skal selge tomter og bygninger til høyest mulig pris.

For kommunenes del mener Brustad at det må føres en mer aktiv plan- og tomtepolitikk, mer samarbeid regionalt og lokalt, enklere byggekrav og prioritering av boligsaker.

-Sylvia Brustads såkalte boligprogram er foreløpig en uforpliktende ønskeliste. Det er i statsbudsjettet for 2001 at regjeringen blir prøvd på om dokumentet til Brustad er mer enn fine ord, sier tidligere sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).