Penger på bok

Tid er penger, het det før. Penger tar tid, er det nye slagordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MARKEDSLIBERALISMEN oppleves mest problematisk når den slår inn i hverdagen. Det kan være anstrengende å gå inn på nettet hver morgen for å sjekke hvilken strømleverandør som er billigst. Eller jakte rundt fra teleoperatør til teleoperatør for å få tellerskritt til lavest mulig pris. For ikke å snakke om matvarer - melk, brød og smør. Rimi, Rema, Kiwi, ICA, Spar eller hva? Tid er penger, het det før. Penger tar tid, er det nye slagordet.Hverdagen er komplisert nok som den er. Man griper seg iblant i å lengte etter en epoke da i hvert fall noe var stabilt. Da strøm var strøm og telefon telefon. Enhver får følelsen av å tape penger daglig fordi man ikke har gått dypt nok inn i markedet. Foreløpig får vi være glade for at ikke portoen på brev varierer fra postkontor til postkontor. Men ta det med ro, det kommer.

I DAG ARRANGERER Aschehoug Forlag sin berømte hagefest i forlagets villa på Drammensveien. Denne sammenkomsten har større kjendistetthet enn en hel årgang Se og Hør, og de færreste tar risken på å utebli. Man vil helst snakke om , ikke være den ene fraværende som blir snakket om. I dag er det meldt regn på Østlandet. Ryktene går i hovedstaden om at Aschehoug Forlag vurderer å avlyse selskapet. Det har bare skjedd én gang før, og da ble det sol likevel. Sola har stort sett vært nådig mot Aschehoug. Men hva med markeds-, unnskyld, moderniseringsminister Morten A. Meyer? Kommer han til å vise seg å bli en velsignelse eller forbannelse for bokbransjen?

Årets bokhøst kan for en boklesende kunde bli omtrent like spennende som «Da Vinci-koden». Ingen vet hvilke konspirasjoner som utvikler seg i ly av bokhyllene. Ei bok er ikke lenger ei bok. Tidligere kostet alle nyere bøker det samme i alle bokhandler. Skulle man få dem billigere, måtte man være medlem av en bokklubb. Nå blir det ikke rimeligere å handle gjennom en bokklubb enn å kjøpe bøker til maksimalrabatt i en bokhandel. Bokklubben har derfor lansert andre fordeler, blant annet fri porto, en nettbokhandel med 1,2 millioner titler, tilbud fra andre bokklubber i samme konsern, utgivelse av eksklusive pocketbøker og så videre.

PREMISSENE FOR bøkenes aktører er lagt. Forlagene må holde fast pris på nye bøker i utgivelsesåret, men bokhandler og bokklubber har anledning til å gi inntil 12,5 prosent rabatt. Etter 30. april året etter utgivelsen er prisene frie. Det samme gjelder billigbøker. Hva slags konsekvenser får dette?Dersom du har tenkt å kjøpe høstens antatte bestselger, Lars Saabye Christensens roman «Modellen», har du flere alternativer. Boka er hovedbok både i Cappelens Bokklubb og Bokklubben Nye Bøker. Den kan også selges med inntil 12,5 prosent rabatt i nærmeste bokhandel. Den kommer sikkert også som lydbok. Hvis du vil ha boka billigst mulig, må du gå fra bokhandel til bokhandel og sjekke prisen. Den kan variere fra makspris kr 349,- til kr. 305-. Tilbud om minstepris foreligger allerede fra bokklubbene og nettbokhandler. Hva med bokhandlene? Blir den like billig der? Kanskje er det aller smartest å vente til 1. mai neste år? Da kan både forlag og bokhandel gi så mye rabatt på «Modellen» de bare vil.

BØKENES HERRER holder sine strategier tett inntil brystet. Kampen om oppmerksomheten blir trolig større. Konkurransen om hvilke bøker som skal ligge i stabler foran kassaapparatene og hvilke som skal stå gjemt innerst i ei bokhylle, blir hardere. Trolig er det de minst kjente forfatterne som blir taperne. Det er liten vits i å gi rabatt på ei bok de færreste kunder er interessert i uansett. Det kan med andre ord fort bli vinnerne som blir vinnerne også i det nye systemet. Det er logisk. Sådan er som kjent kapitalismen. Jeg har ofte tenkt at i en god bokhandel er det boka som finner deg - ikke omvendt. Men slike bokhandler blir det færre og færre av. Framtidas bokhandel kan i stadig større grad komme til å bli et sted man stikker innom for å sjekke prisen på den boka «alle snakker om». Og, ikke ulikt Rema: Den triller man rett inn på en palle og slipper den ned. Det enkleste er det beste. Eller?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer