Penger ut av vinduet

Hver eneste dag betaler Oslo kommune 100 000 kroner i tvangsmulkt fordi inneklimaet på skolene er for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per dags dato har Arbeidstilsynet ilagt Oslo kommune tilsammen 24,3 millioner kroner i tvangsmulkt fordi inneklimaet på 20 skoler ikke er eller har vært bra nok. Og hver dag blir totalbeløpet større og større.

- For hver dag som går øker regninga med 96 000 kroner. De høyeste tvangsmulktene er på 15 000 kroner dagen, sier sektorleder Inger Petrea Mowinckel i Arbeidstilsynet til Dagbladet.no.

Dårlig luft

Disse skolene utløser tvangsmulkt

I øyeblikket utløses det tvangmulkt ved disse skolene, for manglende utført arbeid:

 • Linderud
 • Toppåsen
 • Furuset
 • Haugen
 • Smestad
 • Marienlyst
 • Lindeberg
 • Hauketo
 • Bakås
 • Sørkedalen
 • Vestli
 • Rosenhoff voksenopplæring.

Det er først og fremst dårlige inneklimasystemer på skolene i Oslo som er årsaken til at Arbeidstilsynet har ilagt kommunen tvangsmulkt. Kommunen har fått mange pålegg som må utbedres, men siden de ikke er fikset innen de tidsfrister som er satt, så kommer dagbøtene.

På flere skoler er det bare installert luftekanaler som er avhengig av naturlig trekk for at lufta i klasserommene skal sirkulere.

- Dette er ikke bra nok, sier Mowinckel.

Hun sier at skolene må få systemer der luften sirkulerer bedre i ventilasjonsanleggene.

Bruker milliarder

Skolebyråd Torger Ødegaard i Oslo er enig at mye kan gjøres for å bedre inneklimaet på Oslo-skolene, men han vil ikke svartmale situasjonen.

- I år bruker Oslo kommune 800 millioner kroner på å utbedre og ruste opp de 175 skolene i Oslo. Kommunen har regnet ut at det trengs totalt 3,4 milliarder kroner for å sluttføre de gjenstående arbeidene, sier Ødegaard til Dagbladet.no.

Omlag én milliard kroner må brukes på det byråden kaller kritisk vedlikehold. Da snakker han om skoler som er rammet av sopp og råte, skader som forverrer seg raskt.

- Jeg vil om kort tid fremme en sak for bystyret i Oslo og be om at en del av bevilgningene til vedlikehold vris slik at de verste skadene utbedres først, sier Ødegaard.

Byrådet i Oslo synes ikke noe om at 24 millioner kroner må brukes til å betale bøter til statskassen.

Ber om bøteamnesti

- Vi har lagt fram en rehabiliteringsplan og jeg mener vi har dokumentert at vi har fulgt de mange påleggene vi har mottatt tidligere. Kommunen er i dialog med tilsynet og jeg har et håp om at hele eller deler av tvangsgebyrene blir ettergitt, sier Ødegaard.

Han henstiller til tilsynet om ikke å skrive ut flere bøter, men la kommunen bruke pengene sin på rehabilitering i stedet for bøter til statskassa:

- Jeg respekterer Arbeidstilsynets rolle, men jeg forventer at de ser hva vi gjør og at det også legges til grunn om de vurderer å ilegge oss nye tvangsmulkter. Jeg skulle nemlig heller sett at de 24 millionene Oslo kommune har utestående i tvangsmulkt ble brukt på skolene.

<B>UTLØSER TVANGSMULKT: </B>Marienlyst skole er en av en rekke osloskoler som har så dårlig inneklima at kommunen må punge ut 100.000 kroner hver eneste dag.