Pengerot i Justisdepartementet

En embetsmann i departementet kan nå bli etterforsket av Riksadvokaten.

OPPRETTET PERSONALSAK:  En embetsmann ansatt under justis- og beredskapsminister Grete Faremo er suspendert etter pengerot i departementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OPPRETTET PERSONALSAK: En embetsmann ansatt under justis- og beredskapsminister Grete Faremo er suspendert etter pengerot i departementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar bestemte Kontroll- og konstitusjonskomiteen at alle departementene skulle gå gjennom sin tilskuddsforvaltning. 

Bakgrunnen for vedtaket var Dagbladets avsløring, som viste at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet hadde bevilget til sammen 13,5 millioner kroner til Reform, en stiftelse daværende statsråd Audun Lysbakken selv har styrt.

Nå skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding fra Justisdepartementet at det har blitt avdekket pengebruk i strid med regelverket i departementet. Bevilgningen strider med kravene i økonomireglementet, interne saksbehandlingsregler og rutiner, står det i pressemeldingen.

- Det dreier seg om en person. Det er opprettet personalsak og den behandles. Utover det har vi ingen kommentar, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen til Dagbladet.

Ga 895.000 kroner utenfor regelverket Bakgrunnen for saken er at penger som skulle blitt gitt til private organissjoner som tilskudd har blitt gitt i annonseinntekter i stedet.

2. mai oversendte justisminister Grete Faremo et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen der det står at departementet i årevis har kjøpt annonser for å reklamere for Redningstjenesten, men at disse tildelingene viser seg å:

«Bære preg av direkte støtte til private organisasjoner fremfor markedsføring av redningstjenesten».

- Reiser nye spørsmål
Faremos brev kommer etter justisdepartementet sendte sitt svar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen i april.

Leder av kontrollkomiteen Anders Anundsen mener det derfor denne nye avdekkningen reiser tvil om departementets egen gransking var
god nok.

- Slik jeg skjønner det er dette avdekket gjennom private tips, ikke av departementet selv da de gikk gjennom sin tilskuddsforvaltning.

- Det er derfor mulig vi stiller de flere oppfølgingsspørsmål til Justisdepartementet. Hvor lenge kan dette ha foregått? Hvorfor har ikke departementet oppdaget dette tidligere? Men det får vi komme tilbake til på tirsdag, når vi har møte i komiteen på tirsdag, sier Anundsen.

Han understreker at han er glad for at justisministeren nå har grepet fatt i regelbruddene, som han mener fremstår som alvorlige.

- Dobbel uttelling
Noen av organisasjonen som har mottatt penger fra departementet er foreningen Tiltak for kreft og hjertesykebarn, organisasjonen Voksne for barn, og Landsforbundet mot stoffmisbruk.

Generalsekretær Randi Talseth i Voksne for barn mener annonsene de har trykket har gitt god markedsføring til Redningstjenesten.

- Dette er en ordning som har gitt dobbel uttelling. Det har vært en støtte til organisasjonen samtidig som det har vært bra reklame for Redningstjenesten, men er dette i strid med departementets regler så forholder vi oss til det, sier Talseth til Dagbladet.

Vet ikke hva de har fått
Justisdepartementet har har betalt 155 000 for annonseplass i Landsforbundet for trafikkskaddes magasin. Generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad vet likevel ikke hvor mye organisasjonen deres har mottatt av disse pengene.

- Det er et eksternt firma som selger annonser for oss, og jeg har ennå ikke oversikt over hvor mye provisjon vi har fått av de annonsene Redningstjenesten har kjøpt, sier Dahl-Hilstad.

Hun sier organisasjonen nå jobber med å få klarhet i hvor mye organisasjonen har fått av annonsepengene.

- Vi er avhengig av annonseinntekter, men medlemsbladet vårt skal nok går rundt uten disse annonseinntektene også, sier hun.

Uklart om de skulle hatt støtte
Faremo skriver at det er uklart om disse organisasjonene burde fått penger av departementet i det hele tatt.

- Det kan stilles spørsmål ved om støtten kan forsvares ut i fra et redningsfaglig perspektiv, skriver Faremo.
 
Saken oversendes nå til Riksadvokaten for eventuell videre etterforskning, og det innledes suspensjonssak mot en
embetsmann i Justis- og beredskapsdepartementet.