Pengespill på mobil har eksplodert det siste året

Antall spillere på mobil har mer enn fordoblet seg.

PÅ MOBIL: Antall spillere på mobil har skutt i været det siste året. Foto: Skjermdump
PÅ MOBIL: Antall spillere på mobil har skutt i været det siste året. Foto: SkjermdumpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I følge en undersøkelse gjort på oppdrag fra Lotteritilsynet, brukte en av ni spillere mobiltelefonen til pengespill i 2010. I fjor økte tallet til en av fire.

- Dette er et resultat av den digitale utviklingen, men dette var en stor overraskelse for oss. Vi har aldri tidligere sett en så eksplosiv økning, sier direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, til Dagbladet.

Ifølge undersøkelsen var det nærmere 390 000 nordmenn over 18 år som deltok i pengespill på internett i fjor. Det utgjør rundt 10 prosent av den voksne befolkningen.

- Bruken av mobiltelefon gjør at pengespill blir mer tilgjengelig, og det vil påvirke spilleadferden til en del personer. Om folk lettere blir spilleavhengig er vanskelig å si, men dette er noe vi vil følge nøye med på, sier Hamar.

Svimlende summer
På Norsk Tipping og Norsk Rikstoto sine nettsider ble det i fjor satsa til sammen 3,2 milliarder kroner.

Lotteritilsynet estimerer at nordmenn satsa om lag fem milliarder kroner på utenlandske nettsider. Tallet på nordmenn som i 2011 spilte på utenlandske nettsider ble estimert til ca. 150 000.

Nestleder i Spilleavhengighet Norge, Britt Hege Vestlie, reagerer kraftig på tallene.

- Dette er en kynisk måte å utnytte teknologien på, sier Vestlie til Dagbladet.

Hun mener det er en stor utfordring at pengespill har blitt så tilgjengelig.

OVERRASKET: Administrerende direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, hadde ikke forventet en så sterk økning i mobilspillere. Foto: Vegard Fimland
OVERRASKET: Administrerende direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, hadde ikke forventet en så sterk økning i mobilspillere. Foto: Vegard Fimland Vis mer

- Det er en stor utfordring fordi at man kan ta frem mobilen og spille når som helst og hvor som helst. Dette trigger de som allerede er spilleavhengige og gjør at de holder problemene ved like, mener hun.

Vanskelig å stoppe
Spillavhengiget Norge ønsker å stoppe utviklingen, men innser at det kan bli vanskelig.

- Det må skje en endring i lovverket for at denne utviklingen skal stoppes, men det er nok like vanskelig som å stoppe reklamene som går på tv, sier hun.

Vestlie synes det er ubegripelig at pengespill er legalt.

- At staten håver inn milliarder på bekostning av spilleavhengige er helt horribelt. Vi føler at det er staten vi må sloss mot, sier hun.

Følger med
Kulturminister Anniken Huitfeldt hadde ikke tid til et intervju, men skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Departementet blir løpende oppdatert av Lotteritilsynet når det gjelder utvikling på pengespillfeltet. Økt bruk av mobile plattformer er et gjennomgående tema både på medie- og spillfeltet. Dette fører til økt tilgjengelighet på utenlandske spill og kan derfor også føre til en økning i problemer knyttet til uregulerte spill. Vi vil derfor i samarbeid med lotteritilsynet følge utviklingen på feltet nøye, skriver hun.

FØLGER MED: Anniken Huitfeldt sier hun mottar løpende oppdateringer om utviklingen innen pengespill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØLGER MED: Anniken Huitfeldt sier hun mottar løpende oppdateringer om utviklingen innen pengespill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer