Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pengesummen hadde ikke ført ham ut i venterommet en gang

Advokat Graasvold avviser fluktplan i Kongo.

SVÆRT MEDTATT: Det var en tydelig sliten og medtatt Joshua French som sa et kort avslutningsord i retten på mandag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
SVÆRT MEDTATT: Det var en tydelig sliten og medtatt Joshua French som sa et kort avslutningsord i retten på mandag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi følger dagens rettsmøte direkte.

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Advokat Hans Marius Graasvold er klar på at Joshua French har behov for umiddelbar legehjelp - et helt annet sted enn Ndolo-fengselet. Det er ventet at French i dag får dommen i saken der han er tiltalt for drap på kompisen Tjostolv Moland.

- Joshua er ikke bedre. Det er fortsatt akutt nødvendig med innleggelse på sykehus, sier Graasvold til Dagbladet.

Har sett pass Det ble forrige fredag funnet et pengebeløp og et britisk pass på cella til French under en razzia. Graasvold avviser alle aktoratets påstander om rømningsplaner:

- Pengesummen er så lav at den ikke hadde ført ham ut i venterommet en gang, sier Graasvold til Dagbladet.

Også tidligere har French hatt penger på cella. Både i Kisangani og Kinshasa har French, og tidligere Moland, hatt penger for å betale for mat, medisiner og tjenester.

- Har du sett det britiske passet?

- Jeg har fått en kopi av det passet. Men det passet burde ikke være et tema lenger.

Vurderer anke - Har dere vurdert å få rettsmøtet utsatt?

- Nei, vi har ikke vurdert det. Påkjenningen ved å utsette er større enn å gjennomføre, sier Graasvold.

- Vil dere anke en eventuell dom?

- Ankefristen er fem dager. Blir det en fellende dom i dag vil vi vurdere det umiddelbart. Her er det mange hensyn å ta. I utgangspunktet er French veldig lite interessert i å bli dømt for å ha tatt livet av kameraten sin.

Legestrid Legene strides om hvordan ta hånd om en svært syk French. Den drapstiltalte nordmannen var åpenbart svært medtatt i retten mandag.

Den norske psykiateren Lavrantz Kyrdalen vitnet i retten mandag. Han sa at French ikke var utilregnelig da han undersøkte ham, men at nordmannen trenger umiddelbar behandling.

De kongolesiske ekspertene doktor Djembe, doktor Moussa og doktor Ramazini vitnet også. De var helt enige med Kyrdalen i at French var syk, men mente at French bør behandles i fengselet.

Siste ord Aktoratet er krystallklare på at de mener enhver sykehusinnleggelse tilsvarer et rømningsforsøk, og har kraftig motsatt seg enhver behandling utenfor fengselet.

I retten på mandag ble French spurt om han hadde et siste ord.

Han tok mikrofonen og sa:

- Takk, herr president, jeg synes jeg har fått forklare meg greit.

I SAMTALE: Advokat Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French fotografert i retten på mandag. 
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
I SAMTALE: Advokat Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French fotografert i retten på mandag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart