- Pengevaskeri i Monaco

Økokrim mener Hallvard Flatland hjalp travkusk Atle Hamre med å hvitvaske flere millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim mener TV-kjendis Hallvard Flatlands Monaco-konto er brukt til hvitvasking av flere millioner kroner som stammer fra utpressingen av eks-reder Thor Christensen.

Travkusken Atle Hamre er allerede dømt til fem års fengsel for utpressingen av den tidligere skipsrederen. På grunn av informasjon politiet har tilegnet seg under etterforskningen av saken, risikerer også Flatland flere år i fengsel.

Det var nemlig da Økokrim lette etter utpressingspengene at de fant Flatlands Monaco-konto

Den 45 år gamle TV-kjendisen er nå tiltalt for grovt heleri etter straffelovens paragraf 317 som har en maksimumsstraff på 6 års fengsel. I tillegg er han tiltalt for å ha forklart seg falskt til politiet. Falsk forklaring kan i seg selv resultere i opp til to års fengsel.

- På konto

Økokrim mener å kunne bevise at store deler av utpressingspengene har funnet veien til Flatlands konto i Monaco.

- Vi mistenker at pengene på Flatlands konto kan stamme fra utpressingssaken, sier førstestatsadvokat Anne-Mette Dyrnes til NTB.

Hun avviser imidlertid at Flatland er mistenkt for å ha deltatt i selve utpressingen.

- Han er ikke en tiltalt for medvirkning til utpressing, sier Dyrnes.

Flatland-kameraten Atle Hamre er tidligere dømt for å ha presset Christensen for 28 millioner kroner. 18,6 av disse millionene skal eks-rederen ha betalt ut enten i form av kontanter eller bankremisser.

Hamre disponerte

Formelt var Monaco-kontoen registrert på selskapet Benjamin Overseas Inc, som Flatland eier. Bare få dager etter at den ble åpnet 25. november i 1996, mener Økokrim at Flatland ga bankens navn og kontonummer til Hamre slik at han kunne disponere kontoen.

- Flatland var selv den egentlige innehaveren av kontoen, men pengene som ble skutt inn tilhørte ikke ham, hevder Dyrnes.

I tiltalen skriver førstestatsadvokaten videre at Flatland burde ha skjønt at innskuddene helt eller delvis, var utbytte av en eller flere straffbare handlinger begått av Atle Hamre.

- Løy til politiet

Selv har TV-kjendisen i politiavhør nektet for at han kjente til selskapet, og Flatland hevdet også at han ikke kan huske å ha gitt kontonummeret til et selskap i utlandet til Hamre. Økokrim mener dette var en regelrett løgn fra Flatlands side.

- I realiteten husket Flatland dette og han visste hvilket selskap og konto det var snakk om, sier Dyrnes.

Hennes påstand underbygges av at Flatland kort tid etter at han nektet for å kjenne til selskapet, avsluttet den aktuelle kontoen og flyttet pengene over på en annen Monaco-registrert konto. Dette skjedde 11. august 1999.

Lite blid Staff

Atle Hamre anket dommen for utpressing fra Sandefjord byrett, og Agder lagmannsrett startet i forrige uke behandlingen av ankesaken. Hele saken ble tirsdag midlertidig utsatt til fredag etter en begjæring fra Hamres forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Staff var ikke nådig i sin kritikk av Økokrim for at de hadde tatt ut denne tiltalen nå, og ba retten om tid til å sette seg inn i saken.

(NTB-Stig Tore Laugen)