Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pengevasking? Det er Norge, det

- Norge er et godt land for pengevasking fordi det er store inntekter og mye penger i bevegelse, sier Bob Blunden. Han etterforsker pengevasking i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Det er lett å skjule kriminell virksomhet i Norge, mener Bob Blunden. Han er revisor og arbeidet i mange år i Essos sikkerhetsavdeling, der han etterforsket intern kriminalitet i selskapet. Siden etablerte han sitt eget firma som etterforsker saker og gir råd til banker og bedrifter. I år ga han ut boka «The Money Launderers» (Management Books).

- Hvordan oppdager man vasking av kriminelle midler?

- Se på folks livsstil og hva som er rimelig. Hvis man begynner å kjøpe luksusyacht eller flere ferieboliger uten å ha en rimelig inntekt, bør det ringe ei bjelle.

Blunden mener at det ofte vaskes penger i rike og respektable land, som de skandinaviske. Bankfolk, revisorer og advokater lukker øynene og skjuler seg bak lojalitet til kundene og lar pengene sirkulere uten å stille spørsmål.

Populære steder for pengevasking er også spillekasinoer og sportsarrangementer, hevder Blunden. Pengevasking er blitt drevet i boksing, motorsport og fotball.

Ved kjøp og salg av spillere dreier det seg om kontanter, sier Blunden. Et eksempel på hvor mye penger det er i fotball, var skandalen med George Graham, som måtte gå da det viste seg at han mottok penger fra Rune Hauge. Dette dreide seg ikke om pengevasking, men om penger i sport.

EN AV DE organisasjonene som forsøker å komme pengevasking til livs, er FATF (Financial Action Task Force), som er OECDs kontrollorgan. 29 land er tilsluttet denne organisasjonen, Norge er medlemsland. FATF offentliggjør ei svarteliste over land som ser gjennom fingrene med pengevasking. Vi sitter med den nyeste lista, som ble offentliggjort i juni.

FATF har i år advart land som Russland, Filippinene og stillehavsøya Nauru om at de kan bli bøtelagt hvis de ikke rydder opp. På svartelista står ellers Cookøyene, Den dominikanske republikk, Israel, Libanon, Marshalløyene, Niue, St. Kitts, Nevis, St. Vincent og Grenadinene. I fjor var Bahamas, Caymanøyene, Liechtenstein og Panama på svartelista, men de er nå fjernet, fordi de har satt i gang tiltak mot pengevaskere.

- Det er mye politikk i denne lista. London har i mange år vært regnet som et av de store vaskestedene for svarte penger, men kommer aldri på lista. Det samme gjelder Costa del Sol, som populært kalles Costa del Crime. Jeg har forsøkt å snakke med FATF om dette, men de svarer at de bare snakker med regjeringer, sier Blunden.

I DAG SAMARBEIDER mafiaen i flere land. De vasker milliarder av dollar hvert år og er like mektige som de multinasjonale selskapene. De kriminelle kontrollerer politikere og politi i mange land.

Blant eksemplene i boka er Brinks- Mat-tyveriet av gullbarrer i 1983, de var verd 26 millioner pund eller ca. 286 millioner kroner den gangen. Gullet kom aldri til rette, det ble smeltet om, og pengene plassert i skatteparadiser.

En annen stor pengevasking ble gjort av korrupte russiske politikere som sendte penger ut via Bank of New York. Blant pengene var midler fra Det internasjonale pengefondet, som skulle hjelpe Russland, men som i stedet havnet i skatteparadis.

BLUNDEN NAVNGIR fire russere som er ettersøkt for våpenhandel, narkosmugling, smugling av immigranter og prostitusjon. De tre er Grigorij Loutsjanskij, Sergei Mikhailov, Simon Mogilevitsj og Gregory Lerner.

Loutsjanskij er involvert i smugling av materiell til atomvåpen og scud-raketter og kontrollerer 40 selskaper i Vesten, foruten 60 i det tidligere Sovjetunionen.

Loutsjanskij ble også utpekt i Jeffrey Robinsons bok «The Merger» i 1999. Robinson sa i et Dagblad-intervju at Loutsjanskij har interesser i Norge. Han startet firmaet Nordex, som trolig har drevet virksomhet i Norge. Nordex ble kalt «en kriminell organisasjon» av CIA-sjef John Deutch.

- Hva kan banker gjøre?

- De kan installere varslingssystemer i dataanleggene som registrerer store beløp når de settes inn eller flyttes fra bank til bank. Det fins et system som kalles America Software, som er bygd for å registrere pengevasking. Det er et dyrt system, men flere firmaer kan gå sammen og installere det. Barclay Cards har et system som reagerer hvis man begynner å ta ut store beløp, forteller Blunden.

MYNDIGHETENE KAN gripe inn og fryse de kriminelles midler. Det skjer for eksempel i USA, hvor finansdepartementet har svarteliste over pengevaskere og kan fryse bankkonti hvis de får mistanke om at pengene kommer fra en kriminell virksomhet, sier Blunden.

En av de sakene Blunden etterforsket, gjaldt historikeren David Irving. Han fikk fri rettshjelp i London i en sak mot britiske aviser i 1992- 93, fordi han hevdet at han ikke hadde midler. Blunden fant ut at han hadde et «kampfond» med midler fra støttespillere. Han fant også at Irving eide hus i USA og en stor leilighet i Mayfair i London som han leide ut til turister for gode penger. Slik ble Irving fratatt fri rettshjelp.

David Irving tapte sin siste rettssak i London i juli og risikerer å bli erklært konkurs. Han gikk til sak mot Penguin fordi han i ei bok ble kalt «holocaustfornekter». Ankedomstolen fant at uttrykket var meget passende på nazisympatisøren David Irving.

Blundens bok er ei god håndbok for dem som leter etter skjulte formuer og pengevaskere som sørger for at svarte penger blir hvite.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media