Pensjon: - Viktig å ta ut nok lønn

Næringsdrivende har under to uker før selvangivelsen skal leveres inn. - Det er viktig at du tar ut lønn fra virksomheten, selv om det kan være fristende å spare skatt, sier pensjonsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Selvstendig næringsdrivende, enkeltmannsforetak og frilansere har flere skattestrenger å spille på enn andre.

31. mai går fristen ut for å levere selvangivelsen. Før den tid bør man sørge for at alle fradragene er med i næringsoppgaven, men aller viktigst er å ta ut nok lønn, ifølge pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

- Det er personinntekten din som avgjør rettighetene dine knyttet til pensjon og trygd. Det er med andre ord viktig at du tar ut lønn fra virksomheten, selv om det kan være fristende å spare skatt ved å la verdiene stå i selskapet eller velge en høy kapitalavkastning, sier han til Finansavisen.

Optimal inntekt For å få maksimal pensjonsopptjening i folketrygden må du ha en brutto månedslønn på 54.800 kroner. Han legger til at det også i forbindelse med sykepenger stilles krav til pensjonsgivende inntekt.

- Hva er den optimale inntekten å ta ut?

- Rent skattemessig er det 7,1G, eller 657.290 kroner. Grunnen er at dette er grensen for maksimal opptjening i folketrygden. Dette gir cirka 119.000 kr i pensjonsopptjening, samtidig som trinnskatten ikke biter veldig hardt på disse nivåene, sier Haug til Finansavisen.

Flere nyheter Meieriansatte slår børsen
Ni smarte sparetips for pensjonister
- Får dramatiske konsekvenser for pensjonen din