STRANDET: Samtalene mellom arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og arbeidstakerorganisasjonene i staten om tjenestepensjon i offenlig sektor strandet i formiddag. Statsråden vil ikke etterkomme kravet om at tjenestepensjon i staten skal være en del av lønnsoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRANDET: Samtalene mellom arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og arbeidstakerorganisasjonene i staten om tjenestepensjon i offenlig sektor strandet i formiddag. Statsråden vil ikke etterkomme kravet om at tjenestepensjon i staten skal være en del av lønnsoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Pensjon er for komplisert til å avgjøres en sen nattetime hos riksmekleren

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) brøt pensjonssamtaler med de statsansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Etter en langvarig dialog mellom arbeidsdepartementet og de ansattes organisasjoner i staten om samordning av tjenestepensjonsordninger i offentlig sektor, strandet prosessen i formiddag. Det var arbeidsminister Annikten Hauglie (H) som brøt.

- Vi har forsøkt å diskutere hvordan man kan komme seg videre, men vi blir ikke enige om hvordan vi skal gjøre da. Vi må da avslutte prosessen, og det syns jeg er veldig synd, sa Hauglie etter møtet med LO, Unio, Akademikerne og YS i staten.

- Merkelig holdning til den norske modellen - Dette betyr at prosessen har havarert. Det er regjeringens underlige engstelse for å avslutte prosessen i tariffoppgjøret som gjør at vi nå ikke kommer lenger.

Konsekvensen er at tjenestepensjonsordningene som ligger i stat og kommune ligger videre urørt. Det er sterkt beklagelig, for vi hadde tenkt å gjøre en skikkelig jobb med dette.

- Vi har jo brukt lang tid på å diskutere dette, så vi hadde jo trodd at dette skulle kunne landes fornuftig. Så jeg er litt overrasket over at regjeringen velger å kaste kortene. Men regjeringens merkelige holdning til den norske modellen og de avtalte ordningene i arbeidslivet gjør at dette havarerer nå.

De har veldig høye skuldre på å slippe saken inn i lønnsoppgjøret. Det er underlig, for i Norge har vi tradisjon for å kunne løse store og kompliserte spørsmål i tariffoppgjørene. Det ville ikke regjeringen være med på, og da valgte de å kaste kortene, sier LO-nestleder Tor- Arne Solbakken til Dagbladet.

 Merkelig Knut Aarbakke fra Akademikerne beklager at staten ikke ønsker å bruke arbeidslivets vanlige mekanismer for å samordne pensjonsordningene i offentlig sektor.

- Alle vet at dette blir et forhandlingstema i kommunesektoren og i spesialisthelsetjenesten. Men for de 150 000 statsansatte vil man ikke si at det kan tas som en del av tariffoppgjøret.

- Vi er alle enige om at vi skal ha en felles pensjonsordning i offentlig sektor, da blir det merkelig å si at vi har ett spor for de kommuneansatte, og ett spor for de statsansatte. Det kunne regjeringen løst ved å si at dette spørsmålet skal endelig avgjøres i tariffoppgjøret, men at vi skal bli enige lenge før det. Det er jeg overbevist om at vi kunne blitt enige før jul, og så implementert gjennom tariffoppgjøret, sier Knut Aarbakke, leder i Akadmikerne.

Ikke del av lønnsoppgjøret Arbeidsminister Anniken Hauglie sier prosessen hadde kommet langt, og at viktige prinsipper var knesatt.

- Det som er viktig for vår del er at pensjonsspørsmålet ikke er en del av lønnsoppgjøret i staten, og heller ikke bør bli det. Vi mener det er for stort og komplisert til at det kan gjøres til en del av lønnsoppgjøret. Det er for stort til at det skal kunne avgjøres en sen nattetime hos riksmekleren. Jeg ser ikke på 2009-prosessen som et eksempel til etterfølgelse, sier Hauglie til Dagbladet.

Hun avviser at hun bryter tradisjonen med trepartssamarbeid.

-Tvert imot. Vi har involvert partene i utredningsarbeid, og var tydelige på at vi ville legge fram noe for Stortinget som partene har vært med på. Vi har også foreslått andre konflikthåndteringsmekanismer enn å dra dette inn i lønnsoppgjøret. Det var så langt vi kunne gå. Vi mener pensjon ikke skal gjøres til en del av lønnsoppgjøret i staten, sier Hauglie.

Mekling LO, YS og Unio brøt i helgen årets forhandlinger med staten om spørsmålet. De krevde streikerett dersom det blir endringer i offentlig tjenestepensjon før neste hovedoppgjør. Det ville staten ikke gå med på.Oppgjøret går nå til mekling. Hvordan bruddet i samtalene i dag påvirker meklingen, vil Solbakken ikke spekulere i.

- Men det som skjedde i dag, blir jo ingen drahjelp i meklingen, sier han.