Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Pensjonert» astronaut aktiv igjen

Den amerikanske senatoren John Glenn (77) får sitt høyeste ønske oppfylt. 36 år etter at han ble den tredje amerikanske astronauten i verdensrommet får Glenn nok en gang sjansen til å sveve i vektløs tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske romfartsprogrammet, NASA, har ifølge MSNBC gitt klarsignal til at den nå 77 år gamle John Glenn får delta i den planlagte utskytingen av romferja i oktober. John Glenn vil dermed bli den eldste personen som er skutt opp i verdensrommet.

Helt

 Glenn ble en helt i 1962 da han som første amerikaner rundet jorden tre ganger i løpet av fem timer.

Han fikk Den amerikanske kongressens tapperhetsmedalje for den bragden. Glenn fikk aldri sjansen til å dra ut i verdensrommet igjen, men han har fullført de fysiske testene hos NASA hvert eneste år siden. Glenn har trent aktiv i alle år, og løfter daglig vekter for å holde seg i form.

 Den nå 77 år gamle Glenn har aldri lagt skjul på at han vil tilbake til verdensrommet. I flere år skal Glenn ha drevet intens lobbyvirksomhet for å få lov.

 Argumentet har vært at Glenn kan gi en bedre vitenskapelig forståelse for hvordan romfart fungerer på eldre. Men kynikere antyder at det kanskje er mer politiske argumenter som motiverer Glenn, som i dag er senator i den amerikanske kongressen. Glenn planlegger å trekke seg fra plassen han har hatt i kongressen siden 1975, neste år.

Ikke som «sivil»

 Det er ikke første gang en senator slipper til i verdensrommet. Politikeren Jake Garn fra delstaten Utah var med romferja «Discovery» i 1985. Etter at læreren Christa McAuliffe omkom i «Challenger»-eksplosjonen i 1986, har ikke NASA tillatt sivile med på romferjene.

NASA må forandre på denne regelen dersom John Glenn skal få dra.

 Dersom alt går bra og Glenn klarer de medisinske testene er det ingenting som hindrer han fra å være med på den ti dager lange turen som er planlagt i oktober.

<B>GAMMEL HELT:</B> John Glenn fikk Kongressens tapperhetsmedalje etter at han i 1962 ble den første amerikanske astronauten til å runde jorden i verdensrommet. Nå får han sjansen igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!