Pensjonert dommer anker overgrepsdom

Dømt for overgrep mot to jenter på 11 og 13.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En pensjonert dommer (70) ble forrige uke dømt til åtte måneder fengsel for flere tilfeller av seksuelle handlinger mot barn under 16 år. Fem måneder av straffen er ubetinget. Nå anker han dommen.

Dommen omfatter flere tilfeller av beføling av to barn på 11 og 13 år og mannen ble dømt etter straffelovens §200 og §201. Ifølge tiltalen skjedde overgrepene vinteren 2011 og sommeren 2013. De siste overgprene mannen var tiltalt for skal ha skjedd mens han var under etterforskning for de første forholdene.

Mannen har hele tiden nektet straffeskyld.

Ankes - Dommen i sin helhet er anket, sier mannens advokat Knut-Ole Bakke Hansen til Dagbladet.

Advokaten sier han og klienten mener både bevisførselen og skyldspørsmål er feil.

Den tidligere tingrettsdommeren erkjenner å ha møtt de aktuelle jentene og ha stått bak de samtalene på nettforum som ligger til grunn for dommen, men nekter for at han har begått overgrep mot noen av personene.

Redd 11-åring Den 11 år gamle jenta mannen møtte i 2011, forklarte i retten at hun løp hjem etter siste gang de møttes. Hun var redd for at han fulgte etter henne og gråt da hun ringte moren sin hjemmefra.

Ifølge aktor ringte moren politiet. Politiet skal ikke ha visst identiteten på mannen, men noen dager senere tok de oppstilling på Nationaltheateret stasjon og håpet han ville dukke opp.

Han ble pågrepet der samme dag.

Etter avhør og mens politiet etterforsket saken, reiste mannen til Tusenfryd fornøyelsespark sommeren 2013. Her befølte han ifølge tiltalen og dommen en annen jente (13) inne på en attraksjon. Jenta var på klassetur den dagen. Mannen ble avhørt på stedet av politi.

Sex-chat Mannen sto også tiltalt for en rekke skrevne samtaler på Internet med sterkt seksualisert innhold, der han blant annet beskrev sex med et åtte år gammelt barn.

Profilene han hadde samtalen med utga seg for å være unge jenter under den seksuelle lavalder. Tiltalte mente profilene ble styrt av eldre personer, noe retten ikke fant dette troverdig. Ettersom retten ikke fikk kontakt med profilene selv, ble ikke mannen dømt for å ha utvist seksuelt krenkende atferd overfor dem, men dømt for fire forsøk på å gjøre det.