NY PRESIDENT: Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i Guatemala på 25 år. Foto: REUTERS/William Gularte
NY PRESIDENT: Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i Guatemala på 25 år. Foto: REUTERS/William GularteVis mer

Pensjonert general blir president i Guatemala

Otto Pérez tatt i ed i landet som drukner i narkorelatert vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i landet på 25 år.

Han ble valgt på et løfte om å bekjempe volden som har gjort Guatemala til et av Latin-Amerikas farligste og mest kriminaliserte land.

Pérez tok over etter sosialdemokraten Alvaro Colom i en seremoni der presidenter fra flere latinamerikanske naboland, blant dem Mexico og Colombia, og Spanias prins Felipe deltok.

Dagen før han ble tatt i ed, viste volden sitt grimme ansikt da en parlamentariker som planla å gå over til Pérez' parti, ble skutt og drept i sentrum av Guatemala by.

Narkokarteller Guatemala noterer hver dag 18 drap, seks ganger mer enn verdensgjennomsnittet, og myndighetene har nærmest mistet kontrollen over store deler av landets territorium, der narkotikakarteller fra Mexico styrer.

De bruker Guatemala og andre land i Mellom-Amerika som mellomstasjon for transporten av kokain fra Sør-Amerika til Mexico og USA.

Den mexicanske banden Los Zetas, som er notorisk for sin brutale vold, er trolig blant de mest aktive i Guatemala. Trolig har kartellet ansvaret for 40 prosent av drapene i landet.

Pérez Molina lovte i valgkampen å konfrontere narkotikakartellene, på samme måte som Mexicos president Felipe Calderón har prøvd å gjøre, med blandet resultat - over 50.000 mennesker er drept siden hans offensiv startet i 2006, mens narkotikatrafikken fortsetter uforstyrret.

Pérez har lovet resultater i kampen mot karteller og kriminalitet i løpet av seks måneder. Drapsraten som er en av verdens høyeste med 38 per 100.000 innbyggere, skal halveres innen hans fire år lange periode er over, sier han.

Brudd på menneskerettighetene Menneskerettighetsgrupper påpeker imidlertid at den nye presidenten også har en jobb å gjøre når det gjelder menneskerettighetene i landet.

I 2006 nedsatte FN en kommisjon for å granske alvorlige forbrytelser som de væpnede styrkene, sterkt infiltrert av kartellene, er ansvarlige for.

I valgkampen måtte Pérez Molina forsvare seg mot anklager om at han som høytstående offiser under borgerkrigen fram til 1996 var medansvarlig for brutale massakrer i indianerlandsbyer i Guatemalas fjellområder.

Pérez, som representerte de militære under fredsprosessen som endte med en fredsavtale i 1996, nekter for at det var brudd på menneskerettighetene under hans kommando i Quiche-provinsen.

Den nye presidenten står også overfor nesten uoverstigelige økonomiske problemer i Guatemala. Landet er på full fart mot statsbankerott, og halve befolkningen lever under fattigdomsgrensa. (©NTB)