Pensjonert general blir president i Guatemala

Otto Pérez tatt i ed i landet som drukner i narkorelatert vold.

NY PRESIDENT: Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i Guatemala på 25 år. Foto: REUTERS/William Gularte
NY PRESIDENT: Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i Guatemala på 25 år. Foto: REUTERS/William Gularte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Otto Pérez Molina, som er veteran fra den blodige krigen mot venstregeriljaen på 80- og 90-tallet, er den første militære som blir president i landet på 25 år.

Han ble valgt på et løfte om å bekjempe volden som har gjort Guatemala til et av Latin-Amerikas farligste og mest kriminaliserte land.

Pérez tok over etter sosialdemokraten Alvaro Colom i en seremoni der presidenter fra flere latinamerikanske naboland, blant dem Mexico og Colombia, og Spanias prins Felipe deltok.

Dagen før han ble tatt i ed, viste volden sitt grimme ansikt da en parlamentariker som planla å gå over til Pérez' parti, ble skutt og drept i sentrum av Guatemala by.

Narkokarteller Guatemala noterer hver dag 18 drap, seks ganger mer enn verdensgjennomsnittet, og myndighetene har nærmest mistet kontrollen over store deler av landets territorium, der narkotikakarteller fra Mexico styrer.

De bruker Guatemala og andre land i Mellom-Amerika som mellomstasjon for transporten av kokain fra Sør-Amerika til Mexico og USA.

Den mexicanske banden Los Zetas, som er notorisk for sin brutale vold, er trolig blant de mest aktive i Guatemala. Trolig har kartellet ansvaret for 40 prosent av drapene i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer