Pensjonist Air

Det nye flyselskapet Color Air vil ha pensjonerte flykapteiner fra Braathens og SAS bak spakene. Hittil er minst to flykapteiner fra Braathens ansatt. Slik får Color Air erfarne folk, mens pilotene kan innkassere både kraftig pensjon og lønn i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Color Air betaler de pensjonerte flykapteinene mellom fire og fem hundre tusen kroner i grunnlønn. I tillegg får de en feit pensjon fra sin tidligere arbeidsplass.

Selskapet, som første 1. august starter innenriksflyginger, har blant annet ansatt pensjonert mannskap fra Braathens. Der er pensjonsalderen formelt sett 58 år. Color Air har fått dispensasjon fra Luftfartsverket til å la flykapteinene jobbe inntil fylte 65 år.

- Vi har hatt stor pågang fra pensjonerte flykapteiner. Jeg ser ikke bort fra at det blir flere, sier administrerende direktør Morten Andersen i Color Air.

- Dette er Norges mest erfarne piloter i sin beste alder - en gavepakke for oss, sier Andersen.

Braathens flykapteiner kan fortsette i selskapet til de er 60, men da er det slutt i henhold til selskapets avtale med Braathens Safe flygerforening.

Reagerer

Fagforeningene reagerer kraftig. På et styremøte for en uke siden diskuterte Norsk Flygerforbund saken. Forbundet jobber nå for å stoppe dispensasjonen fra Luftfartsverket.

- Vi vil selvsagt forfølge saken. Man kan jo ikke si noe konkret om enkeltindivider, men generelt må ikke personer over 60 år sette seg ved spakene. Da skjer det ting i kroppen som gjør sitt til at man ikke bør fly, hevder generalsekretær Sigurd O. Løkholm i Flygerforbundet, som støtter seg til internasjonale retningslinjer. Formann Tore B. Sæter i Braathens Safe Flygerforening mener jobb-byttet er moralsk forkastelig av de pensjonerte flygerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer