Pensjonist ni år før tiden

Politiadvokat Trond W. Andersen (58) trengte bare å skifte uniform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Politiadvokat Trond W. Andersen (58) tok av seg kappa, ble patruljerende politibetjent - og kan bli pensjonist på et par måneder. Det er ni år før pensjonisttiden for politiadvokater.

Han er ikke den eneste som benytter seg av politiets svært gunstige avtaler for sjefer som vil gå av med pensjon tidligere. De må bare søke seg nedover i rekkene - etter en måned får de pensjonsrettigheter som om de hadde vært i operativ tjeneste et helt politiliv.

Eksjurist og nyansatt politibetjent Trond Andersen vil ikke kommentere sitt stillingsbytte overfor Dagbladet, Til Telemarksavisa sier han at det er trivelig å komme i kontakt med publikum i gatene. Han er tilbake som politibetjent der han begynte for over tretti år siden. Så tok han utdanning og ble politijurist.

Nå er han lei av politiadvokatjobben og velger å være patruljerende politibetjent før han raskt kan gå av med pensjon.

Spesielle regler

Sperrer du øynene opp? Forklaringen er enkel:

Pensjonsreglene i politiet er ikke like for alle. Ansatte i operativ tjeneste får full pensjon ved fylte 57 år.

Jurister og lensmenn må jobbe lenger, men har anledning til å søke seg til lavere stillinger som politibetjenter. Etter en måned i ny jobb er de kvalifisert for pensjon ved 57-årsgrensen.

KAPPESKIFTE:  Politiadvokat Trond W. Andersen har tatt av seg kappa - og blitt politibetjent. Politiets særordning gjør at han kan få pensjon langt tidligere. Foto: Torbjørn Berg
KAPPESKIFTE: Politiadvokat Trond W. Andersen har tatt av seg kappa - og blitt politibetjent. Politiets særordning gjør at han kan få pensjon langt tidligere. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Polititopper

Flere polititopper har benyttet seg av raske stillingsbytter får å få bedre pensjonsvilkår. Den kjente etterforskeren og tidligere politiinspektør Leif A. Lier gjorde det for noen år siden.

-  Jeg må innrømme at ordningen er gunstig, men jeg har ikke dårlig samvittighet etter å ha jobbet dag og natt for samfunnet i 38 år, sa Lier til Dagbladet.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, forstår at det kan stilles spørsmål ved pensjonssystemet.

-  Når ledere i ledende stillinger søker seg til lavere stillinger, skyldes det manglende seniorpolitikk. Det er mange som kunne tenke seg å fortsette, men det er satt lite fokus på dette. På generelt grunnlag vil jeg si at det helt klart kan stilles spørsmål ved systemet når avtalen benyttes av ansatte i ledende stillinger, sier Johannessen til Telemarksavisa.