Pensjonist risikerer fengsel etter Irak-besøk

En pensjonert, amerikansk lærer trues med millionbot og lang fengselsstraff etter sitt opphold som såkalt menneskelig skjold i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre måneder oppholdt 62 år gamle Faith Fippinger seg i Irak, der hun foruten å beskytte oljeinstallasjoner mot amerikanske bomber underviste ved skoler og arbeidet ved sykehus.

Da krigen var et faktum og amerikanske styrker invaderte reiste den erfarne solidaritetsarbeideren hjem til Florida. Der ventet et brev fra det amerikanske finansdepartementet i postkassa.

- Jeg ble bedt om å sende informasjon om hvorfor jeg hadde vært i Irak. Brevet opplyste også om at straffen for mitt besøk kunne bli på hele 1 million dollar (7,2 millioner kroner) og inntil 12 års fengsel, forteller en fortvilet Fippinger til BBC.

Amerikanske myndigheter anklager Fippinger for brudd på USAs mangeårige økonomiske sanksjoner mot Irak, ved at hun brukte penger mens hun oppholdt seg i landet.

Fippinger og andre solidaritetsarbeidere som dro til Irak i håp om å kunne forhindre amerikansk bombing, anklager Bush-administrasjonen for å nekte dem ytrings- og bevegelsesfrihet.

- Det er dette demokrati delvis handler om, det å kunne ha ulike meninger og lov til å gi uttrykk for dem. Det er i regimer som Saddam Husseins at slik frihet ikke eksisterer, sier Fippinger til BBC.

Det amerikanske finansdepartementet avviser dette, og fastholder at det vil bli reist sak mot den pensjonerte læreren.

Irak-besøket vil derfor trolig koste henne både pensjonen og den beskjedne leilighet hun bor i, samt resultere i et oppholdt bak fengselsmurene.

NTB

Solidarisk pensjonist: Fengsel og million-bøter venter den pensjonerte læreren om hun blir funnet skyldig.