Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonistforbundet protesterer mot trygdeoppgjøret

Pensjonistene nekter å skrive under trygdeoppgjøret

 - Har ikke fått gjennomslag for noen av våre krav, tordner den gamle LO-kjempen Jan Davidsen.

NEDTUR FOR TREDJE GANG: - Dette er tredje året på rad at landets uføre og pensjonister får en nedgang i kjøpekraften, sier Pensjonistforbundets Jan Davidsen. Her er han ved Pensjonistforbundets lansering av kampanjen #Slengpåengamling i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEDTUR FOR TREDJE GANG: - Dette er tredje året på rad at landets uføre og pensjonister får en nedgang i kjøpekraften, sier Pensjonistforbundets Jan Davidsen. Her er han ved Pensjonistforbundets lansering av kampanjen #Slengpåengamling i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonistforbundets Jan Davidsen vil ikke signere protokollen i forbindelse med trygdeoppgjøret som regulerer inntektene til landets pensjonister.

- Vi har ikke fått gjennomslag for noen av våre krav, tordner den gamle LO-kjempen.

Han er misfornøyd med at trygdeoppgjøret heller ikke i år skal oversendes Stortinget for behandling før i forbindelse med statsbudsjettet i høst. Men først og fremst er det resultatet som provoserer.

- Dette er tredje året på rad at landets uføre og pensjonister får en nedgang i kjøpekraften, sier Davidsen.

Også Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og flere andre valgte å unnlate å skrive under på protokollen under møtet hos arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

To hovedkrav

Å regulere pensjonene på linje med lønnsveksten var et av hovedkravene til Pensjonistforbundet.

Men for regjeringen er det ikke aktuelt å kompensere pensjonistene for den årlige underreguleringen på 0,75 prosent. Det er denne faktoren som i særlig grad medvirker til manglende kjøpekraftsutvikling for tredje år på rad.

- Hele pensjonsreformen bygger jo på at man skal ha en rimelig byrdefordeling mellom generasjonene. Det er viktig for oss å sørge for et bærekraftig pensjonssystem. Kravene fra pensjonistenes organisasjoner ville ha endret hele pensjonsforliket og økt utgiftene til kommende generasjoner betydelig, sier Hauglie.

Uenig

Davidsen og Pensjonistforbundet avviser at det vil være et brudd med pensjonsreformen om underreguleringen ble kompensert.

- Vi deler ikke den oppfatning. Tvert imot gambler man med hele pensjonsreformen ved at forutsetningen om at inntektsutviklingen er høyere enn prisveksten brytes for tredje året på rad, sier han.

Hauglie sier regjeringen er trygg på at norsk økonomi går lysere tider i møte og at den negative kjøpekraftsutviklingen for pensjonistenes del sånn sett ikke vil fortsette i årevis. Hun tilføyer at regjeringen så langt i perioden har tilgodesett pensjonistene med i alt 7 milliarder kroner gjennom andre tiltak, blant annet skattelettelser.

Hovedtall

Årets trygdeoppgjør innebærer at grunnbeløpet i folketrygden økes med 1.058 kroner til 93.634 kroner, med virkning fra 1. mai. Dette innebærer at uføretrygdede og andre som får ytelsene regulert gjennom grunnbeløpet får en inntektsøkning på 1,14 prosent. Alderspensjon under opptjening blir hevet med 1,14 prosent, mens alderspensjonister får en økning i pensjonen på 0,38 prosent.

Til sammenligning har årets lønnsoppgjør i privat sektor en ramme på 2,4 prosent.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!