TRYGDEOPPGJØR: Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonsforbundet, mener at pensjonistenes trygd burde snakkes mer om i Stortinget.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRYGDEOPPGJØR: Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonsforbundet, mener at pensjonistenes trygd burde snakkes mer om i Stortinget. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Trygdeoppgjør:

Pensjonistene raser mot politikerne: - Det kan ikke fortsette slik

Stortingspolitikerne har nettopp diskutert egen lønnsvekst. SV stilte spørsmål ved hvorfor ikke trygdeoppgjøret ble diskutert før sommeren, der pensjonistene ligger an til reallønnsnederlag, igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økte godtgjørelser for stortingsrepresentanter og statsråder var første punkt på en lang dagsorden på Stortinget torsdag, da godtgjørelsene som gis til stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen skulle vedtas.

SVs forsøk på en norsk filibuster om politikerlønninger skal ha vart i nesten to timer, og settepresident Øyvind Halleraker måtte flere ganger minne om talereglene.

– Det blir interessant å se om stortingspresidenten er like strenge med forretningsorden og taleregler når andre saker enn vår egen lønn skal diskuteres, sa SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til NTB.

Valen skal ifølge nyhetsbyrået ha vært opprørt over at Stortinget ikke debatterte om årets trygdeoppgjør før sommeren, der pensjonistene ligger an til reallønnsnederlag for tredje år på rad.

SV mener lønnsveksten bør være den samme for toppolitikere som for pensjonistene. Slik det ligger an nå, vil stortingspolitikerne gi seg selv ti ganger så høy lønnsvekst i kroner som det en gjennomsnittlig pensjonist får.

- Kjøre politikerne beinhardt

Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet, mener reguleringen av stortingsrepresentantenes lønn er basert på det normale i samfunnet og kan dermed ikke blandes inn i oppgjøret fra pensjonistene.

- Pensjonistene har de senere år fått en regulering som er lavere enn hva Stortinget selv i sin tid har bestemt den skal være. Når pris og lønn er nesten likt og de trekker 0,75 på lønnsvekst, og det da ender lavere enn prisøkning, så smaker dette fryktelig dårlig. Det må vi gjøre noe med, sier han.

Fram mot valget til høsten vil dette bli en viktig sak for Pensjonistforbundet.

- Vi kommer til å kjøre politikerne beinhardt gjennom hele valgkampen for å få en endring i systemet. Det kan ikke fortsette slik, mener han.

Ifølge Norman viser prognosene fremover at forskjellen mellom lønn og pris vil være marginal. Nå skal de jobbe for å få behandlingsretten tilbake.

- I alle år før pensjonsreformen hadde vi behandlingsrett på løpende pensjon. Hvert år forhandla vi oss fram til en løsning, og den retten må vi få tilbake, slik at vi slipper å komme i situasjoner hvor pensjonen reguleres lavere enn prisvekst, sier han.

- Hva tenker du om prioriteringen av hvor mye tid pensjonistenes trygd får under stortingsdebatter?

- Det viktigste er å sette et generelt søkelys på pensjonistenes økonomi og regulering av løpende pensjon i folketrygden. Det burde de brukt mer tid på i Stortinget, svarer Norman.

- Hva med innspillet fra SV som ble opprørt over at Stortinget ikke debatterer årets trygdeoppgjør, som innebærer reallønnsnedergang for tredje år på rad for pensjonistene?

- Det er et symptom fra regjeringens side, fordi de har sagt at de skal legge fram en pensjonsmelding hvert år i forbindelse med statsbudsjettet i oktober. Så har vi sagt, sammen med opposisjonen, at det må komme på våren. Men det slaget ble tapt i november/desember i fjor. Så at ikke det ble en lang debatt om det nå, det visste jeg på forhånd, for det slaget tapte vi, svarer han.

Rasende pensjonister

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg blant pensjonistene.

- De er rasende, og det er helt naturlig. Hvis du satte 100 kroner i banken og fikk 99 kroner tilbake, fordi du fikk negativ rente på pengene dine, så hadde du blitt litt sur du også, sier generalsekretæren, og fortsetter:

- Det er det som skjer her. Du får en negativ utvikling av pensjonen sin, fordi prisveksten er høyere enn utviklingen av pensjon. Da får du mindre igjen for pengene dine.

Også på Facebook-siden til Pensjonistforbundet kan man se sterke reaksjoner fra irriterte pensjonister.

«Nå begynner vi pensjonister virkelig å se resultatet av pensjonsreformen eller pensjonsranet som Arbeiderpartiet satte i gang i 2011» og «Det var ingen som fortalte meg at mine pensjonsrettigheter var avhengig av svikefulle politikere», er noe av det som står i et brev postet på siden.

Vedkommende har nederst valgt å skrive: «Med hilsen til alle sinte pensjonister».