Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonistene sakker 1400 kroner akterut

Pensjonsreformen står uendret i år.

 INGEN ENDRING:  Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ikke endre pensjonssyetemt i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
INGEN ENDRING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ikke endre pensjonssyetemt i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjoner skal fortsatt oppjusteres med lønnsveksten - minus av en fast faktor på 0,75 prosent.

Det betyr at pensjonistene får 25 prosent mindre tillegg enn gjennomsnittlig lønnsvekst for arbeidstakere.

Pensjonistforbundet er svært skuffet

Etter trygdeoppgjøret i fjor varslet regjeringen at alle steiner skulle snus, for at ikke pensjonistene skulle bli de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør.

Et utvalg ble satt ned, og tirsdag kveld ble utvalget enige om at pensjonsreformen skal forbli uendret.

- Alle skal bidra, men det er urettferdig at noen skal bidra mer enn andre. På en pensjon på 220 000 kroner er reguleringen i prisvekst på minus 1 400 kroner. Det betyr 1 400 kroner mindre å rutte med i året.

- Dette er dypt skuffende, og en veldig trist dag. Vi hadde forventet at arbeidsministeren skulle ta grep, men det har hun altså ikke gjort, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman til NTB.

- Alle må bidra
Arbeidsminister Anniken Hauglie har ikke tenkt til å gjøre endringer i pensjonsreformen som kom i 2011.

- Pensjonsreformen er fortsatt veldig ny. Det er viktig å se på utviklingen over tid, og vi vil derfor ikke gjøre noen endringer nå, sier Hauglie (H) til NTB.

Dermed stiger prisene mer enn pensjonene.

- Hvis man skal kompensere for kjøpekraften i 2015-2016, vil det koste oss 2,5 milliarder kroner. Det er økt arbeidsledighet, fallende oljepris, mange går ned i lønn og mister jobbene sine. Vi er opptatt av at ikke byrden på arbeidstakerne skal øke, og gjøre situasjonen enda vanskeligere for dem. Her må alle bidra, sier Hauglie til NTB.

Skattelettelser  
Reglene for regulering av alderspensjon skal sikre at pensjonssystemet er økonomisk bærekraftig.

Formålet med dagens regler er å sikre at pensjonistene, gjennom de årlige trygdeoppgjørene, opprettholder kjøpekraften og får ta del i velstandsveksten i samfunnet over tid.

- Pensjonistene kommer til å ha god kjøpekraft i 2016 og 2017 på grunn av økt grunnpensjon og skattelettelser, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

830 000 pensjonister
Pensjonene skal fortsatt oppjusteres med lønnsveksten, fratrukket en fast faktor på 0,75 prosent.

- Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer i reguleringen i alderspensjonene. Fratrekket kommer til å holde seg på 0,75 prosent, sier arbeidsministeren til NTB.

Det er omtrent 830 000 pensjonister i Norge i dag.

- Nå må alle pensjonist- og hovedorganisasjoner stå sammen med oss, så ikke pensjonistene alene må bære den tyngste byrden. Når vi for andre år på rad ender med at pensjonsveksten er lavere enn prisveksten, så er det elendig politikk, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

SV: Uakseptabelt
SV reagerer kraftig på det partiet mener er et løftebrudd fra regjeringen.

- Det er uakseptabelt at pensjonistene blir latt i stikken av regjeringen. Det er ikke vanskelig å løse denne situasjonen. Det handler bare om prioriteringer. Man kunne kompensert pensjonistene, som SV foreslo i fjor, og kommer til å foreslå i år, sier arbeids- og sosialpolitisk talsperson Kirsti Bergstø til NTB.

- I stedet prioriterte regjeringen kutt i formuesskatten til de rikeste høyere enn pensjonistene, sier hun.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media