PENSJONISTDRØMMEN RYKER: Mona Helene Johansen må betale 150 000 kroner i uventet skattekrav til Sverige. Nå må huset hun skulle kose seg med i alderdommen i Dals Långed selges, og hun flytte tilbake til Nordkapp. Foto: Privat
PENSJONISTDRØMMEN RYKER: Mona Helene Johansen må betale 150 000 kroner i uventet skattekrav til Sverige. Nå må huset hun skulle kose seg med i alderdommen i Dals Långed selges, og hun flytte tilbake til Nordkapp. Foto: PrivatVis mer

Pensjonister fikk svensk skattesjokk

Svenske myndigheter har klasket til med solide skattekrav mot trolig mer enn 300 norske pensjonister, som nyter livets alderdom hos Søta Bror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pensjonistdrømmen i billigparadiset Sverige ender med solid mareritt for mange. Det svenske Skatteverket har nemlig funnet ut at en del nordmenn ikke har betalt sin skatt til landet fra første dag, etter at de flyttet fra Norge, slik reglene krever det.

Mona Helene Johansen i Dals Långed i Dalarna er en mange som rammes, etter å ha båret ansvaret for manglende informasjon fra svenske skattemyndigheter.

- 150 000 kroner skal de ha. Jeg har ikke penger til dette. På onsdag kommer Kronofogden og skal ta utpanting. Myndighetene vil ikke en gang vente til jeg har solgt huset, forteller den fortvilte pensjonisten til Dagbladet.

I fjor høst slo Skatteverket til med sitt krav mot henne.

Kunne gitt beskjed - Jeg flyttet hit i 2009, og har vært hos skattemyndighetene mange ganger. Fikk beskjed om at jeg ikke skulle betale skatt de første fire årene. Deretter kun det som vi kaller trygdeavgiften hjemme. De kunne ha sagt det til meg mange ganger, forklarer Mona Helene.

Men uriktig informasjon er ikke gangbar mynt når klagen skrives. Ikke en gang når infromasjonen kommer skriftlig, som i pensjonist Egil Siras tilfelle.

VENDE HJEM: Mona Helene Johansen kommer opprinnelig fra Nordkapp kommune. Skattekravet på 150 000 kroner fra svenske myndigheter gjør henne trolig pengelens, slik at pensjonistlivet i Sverige må forlates.. Foto: Privat
VENDE HJEM: Mona Helene Johansen kommer opprinnelig fra Nordkapp kommune. Skattekravet på 150 000 kroner fra svenske myndigheter gjør henne trolig pengelens, slik at pensjonistlivet i Sverige må forlates.. Foto: Privat Vis mer

- Det er dette som er så galt. De gir feil informasjon, og så må vi betale for det. Jeg har hørt at  300 personer har fått slike krav, sier Mona Helene, som trolig må vende pengelens tilbake til Nordkapp, og et lite hus der oppe.

Hun skrev en bønn på nettet til finansminister Sigbjørn Johnsen, men har ikke hørt noe.

Fire år Saken dreier seg om en felles nordisk regel om å skatte til det landet du flytter til. Mye tyder imidlertid på at saksbehandlerne ikke fikk med seg denne detaljen, da avtalen ble gjort gyldig.

Til SVT forteller flere pensjonister samme historie som Mona Helene. Økonomisk ruin i alderdommen kan bli resultatet, for pensjonistboligene til Mona og de andre viser seg å ikke være så lette å få solgt.

Ingen oversikt Britt-Marie Hallberg-Eriksson, rettsekspert ved Skatteverket i Sverige, forteller at hun ikke vet hvor mange nordmenn dette gjelder, men hun forklarer hvorfor det er blitt slik.

- Avtalen mellom de nordiske landene er slik at for eksempel både Norge og Sverige kan beskatte pensjonistene fullt ut. Det gjør vi ikke. Betaler pensjonisten skatt til Norge, skal vi kun kreve det som er forskjellen mellom norsk og svensk skatt, forklarer hun.

I Norge skattes pensjonister lavere. Trolig er dette grunnen til at mange valgte å flytte østover, for å få mer ut av pengene siden Sverige er et rimeligere land. Da visste de ikke om skattefellen. Men etter fire år med manglende skatt til Sverige har summene fort blitt store. 100 000 til 150 000 kroner ligger kravene på.

Ansvar - Men har ikke Skatteverket et ansvar, når informasjonen som gis ut faktisk er feil?

PERSONLIG ANSVARLIG: Britt-Marie Hallberg-Eriksson, skattejurist ved Svenska Skatteverket, sier at en hver skatteyter bærer et stort personlig ansvar for at skatteforholdene er i orden, men ikke noe om at skatteetatens egne folk gir ut feil informasjon. Foto: Skatteverket
PERSONLIG ANSVARLIG: Britt-Marie Hallberg-Eriksson, skattejurist ved Svenska Skatteverket, sier at en hver skatteyter bærer et stort personlig ansvar for at skatteforholdene er i orden, men ikke noe om at skatteetatens egne folk gir ut feil informasjon. Foto: Skatteverket Vis mer

- Det er nok slik at skatteyter har et stort personlig ansvar for å vite dette, som enkeltperson, sier Britt-Marie Hallberg-Eriksson.

Hallberg-Eriksson verken kan eller vil uttale seg om enkeltsaker. Ei heller om hva som er gitt av informasjon ved det enkelte skattekontor rundt om i Sverige.